От х:

Днес в x:

Чужденец смазан в менгеме. Алкохолът поскъпна. Преглед на регионалния печат

„Чужденец смазан в менгеме на Е-80”, заглавие над главата във вестник „Новинар юг”. 53-годишен турски гражданин умря на място в тежка катастрофа на международния път близо до разклона на село Брягово, хасковско. Автомобилът му, Мерцедес, бил ударен челно от движил се с превишена скорост ученик от местна гимназия. В същото време отзад го нацелил Фолксваген на хасковлийка, която не могла да избегне катастрофата пред себе си. Мерцедесът бил хванат в менгеме, предницата му пламнала, а 53-годишния турски гражданин, пътувал до шофьора, е умрял на място. Двамата водачи са в болница. Това е 8-та жертва от началото на годината на войната по пътищата в областта, обобщава „Новинар юг”.

„Баба шофьорка се катурна с жигули”, още едно водещо заглавие. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно - 70-годишна димитровградчанка заспала на волана и се преобърнала на абсолютно равен участък. Инцидентът става в съвсем нормално време от деня-ранния следобед на пътя Хасково-Димитровград, близо до бензиностанция МБК. Значи, който кара кола под 18 години, е неправоспособен, а 70-годишните, че и по-големите, сядат спокойно зад волана, дори…. и за да подремнат на него.

Бабата се е отървала тежките наранявания поради ниската скорост.

„Хлябът поевтиня, пиячката нагоре”. Няма пълно щастие, има само рядко щастие. Рядко е хлябът да поевтинее с 1/3 от цената си. Белият ненарязан вече е 60 стотинки, нарязаният и опакован - 65. Обяснението е, че са се чистили залежалите количества от миналата жътва, а житото се продавало по 220 лв за тон. То всяка година се чистят залежали количества, защото заради ниската изкупна цена фермерите чакат до последно, преди да продадат продукцията си. Ама никога насъщният не е мърдал надолу толкова чувствително. И ако това хубавото можем да го преглътнем, в буквалния смисъл, без много въпроси, то другото ще ни приседне. Бутилка евтино българско уиски вече е 9.40! Масово купуваната водка "Савой силвър" пък скочи с лев литърът - от 11.30 стана 12.30! 1 патронче/200 грама/ пък вече е по-скъпо от 3 самуна хляб. Гроздовата карнобатска е 2.70, а водките и уискитата-285 стотинки. Логиката може би е: По-добре алкохолиците да пият хляб, отколкото пенсионерите да ядат ракия.

„Синята зона в Хасково от днес” - още малко по въпроса за щастието. Щастливото паркиране в центъра вече си има цена 1 лв на час. За живеещите има абонамент. Той може да не абонира за място, но спасява от глоби.

„Само 500 рокери на Ямача, криза е”. Рокерският събор събра много малко от Братята. Според организаторите - щото е криза. И заради това удариха 10 лв за вход на „събитието”. Това е повече от билета за театър или кино със стерео съраунд.

Темата за рокерския събор е обширно разработена на цяла страница във вестник „Хасковска Марица”. Започва се от първа -„Рокери прегазиха Ямача”. Акцентът е, че „Мотористите развалиха петъчната разходка на десетки хора” и оставили след себе си купища боклуци. На страница 4-та в темата на броя пък се обяснява какви изключителни хора са рокерите и как им било чуждо да погледнат, камо ли да помислят, за жената на ближния. Това последното е по повод многото хубави момичета на задните седалки на моторите.

„Баба преобърна 40 годишно жигули”. Заглавието над главата е разперило криле над две снимки - едната на 70-годишната Параскева Георгиева, която заспала зад волана на пътя Хасково-Димитровград, другата- над тройната катастрофа по пътя Харманли-Хасково. От снимката се вижда бял мерцедес, ударен и смачкан от две страни. И докато бабата се е оттървала само с натъртвания и охлузвания, турски гражданин от втората катастрофа остава на място. Още двама са тежко ранени.

„Църквата да канонизира убитите деца”. Предложението е на отец Боян Саръев, който отслужи заукопойна молитва в параклиса на местността „Илиева нива”. Там е традиционното тракийско поклонение пред жертвите от 1913 година. Тогава много хора, вкючително деца, са били избити от турския башибозук следващ отстъпващата, а впоследствие настъпваща турска армия по време на балканските войни.

„Глоби, ако ни оставят повече от 8 часа без ток”. За това се зарече депутатът от региона Делян Добрев на среща с избиратели в тополовградско. Значи, ако ЕВН ни остави без причина на тъмно повече от 8 часа, енергопреносното дружество, което се явява монополист в региона, ще отнесе солени глоби.

Историята още не познава ефективни глоби за монополист. Подобни неща се регулират с конкуренция, която предвидливо бе отстранена при разпределянето на страната между ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН.

Това бяха по-интересните теми от местния печат.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини