От х:

Днес в x:

Уницеф: Никой не следи качеството на социалната услуга

 Антоанета Янкабакова настоява за по-строг контрол

Няма механизъм, който да измерва качеството на предлаганите социални услуги. Това е мнението на Уницеф-България, изразено на днешна междуведомствена среща в областна администрация. Тя бе посветена на правителствена програма 2011-2016-та година, която цели децентрализиране на социалните институции в страната. Според стратегията социалните домове в този си вид трябва да бъдат закрити, а настанените в тях деца да бъдат обгрижвани във фаъмилни домове по 8-10 души, със съответния персонал. Втората цел на стратегията е децата в домовете да се отглеждат в съответните области и общини, от където са родом. На практика в много от хасковските социални домове има деца и от други общини и области, потвърди експертът в регионална дирекция социално подпомагане Стефан Манахилов. На този етап ще се обсъждат само домовете за деца, за в бъдеще предмет на разговори ще бъдат и домовете за възрастни.

Представители на държавни институции, община и областна администрация дебатираха практическите изисквания по този проект. От Уницеф отчетоха като грешка че не са привлечени по активно общините в пилотните проекти във Видин, Русе и Перник. Именно общините трябва да осигурят съответните жилища за децентрализирано настаняване на деца, ако и разходите по тяхната издръжка да се поемат от държавата.

Препълнената зала в областна проумяваше новата социална стратегия

Трябва да се намери начин да се корнтролира какво е качеството на предлаганата социална услуга. Сега хората които усвояват парите за социални дейности ги отчитат...по удобен начин, намекна г-жа Антоанета Янкабакова, координатор на проекта в Уницеф.

Контролът върху качеството и разходването на средствата се налага и заради непрекъснато увеличаващите се държавни разходи за социални услуги. Само в периода 2006-2010 година парите са скочили от 37 млн на 143 млн лева.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини