От х:

Днес в x:

30 лихварстват в Димитровград. Пробиват стена заради 8 бона. Преглед на регионалния печат

„30 лихварстват в Димитровград” водещо заглавие в „Новинар Юг”. Поне толкова са хората които са насреща за отпускане на спешен заем, твърди източник пожелал анонимност от същия бранш. Клиенти били и ченгета. От гледна точка на лихварите, всичко е наред-никой не кара хората насила, лихвените проценти може да са високи ама след като се съгласяват, си е тяхна работа. Впрочем лихвите наистина са солени-на 1000 лв, на месец се добавят още 100 лв. За малки суми от порядъка на 100-200 лв, лихвата е 20%. Клиенти са най-вече търговци от битака които спешно търсят пари и не-могат да чакат тромавата процедура в банките. Лихварите се роят и никакви акции на полицията не могат да предотвратят това.

„Рейсът в Димитровград, колкото до Хасково”. Тоест по 1 лв, вместо досегашните 80 ст. Дизелът бил разчетен за 1.63 а сега е 2.23 обясняват превозвачите. Ех тоя дизел, винаги е повод за увеличения. Защо когато му се случи да падне, не повлича след себе си и намаления на стоките?

„Ивайло Балабанов с летящото перо” Поетът получи голямата награда на 4-я международен фестивал „Славянска прегръдка”.

„Влакът-стрела до Крум” Строителството на високоскоростната линия стигна до димитровградското село Крум. Сторят се ударно надлези.

„Хасковския скенер тръгна” на стр.2-ра. Ремонтът за 100 хиляди лева бе извършен със собствени средства, въпреки обещанията на министерството на здравеопазването, че ще отпуснат пари за ремонт. Щат не щат, от нашата болница платили парите въпреки че са им кът, защото на ден по 20-на души минават през апарата. Досега алтернативата бе да се пренасочват към частния скенер във военна болница, като МБАЛ плащаше прегледите. То като се съберат парите става горе долу като дадените за ремонт.

„Риболовът забранен до 11-ти юни.” Въдичарите се бяха наточили след 31-ви май да замятат стръвта, но министърът ги секна с удължаването на забраната. Според експерти, това е задължително, защото рибата още не си е хвърлила хайвера. А точно това е причината за налагането на подобна забрана.

„Задигат метални каси с 8 хил.лв през дупка в стената”-заглавие над главата във вестник „Хасковска Марица”. Неизвестни до момента крадци в Димитровград тръгнали да минават през стени в буквалния смисъл за едни 8 бона. Те прокопали дупка в тухлена стена за няколко часа и пробвали да изнесат 2 каси с наличните в тях пари на димитровградска фирма. Включилия се СОТ осуетил намерението.

„2161 ученици на най-масовия изпит след 7-ми клас” Най масов е защото освен приемен за профилираните гимназии както бе досега, от тази година е и изпит за външно оценяване. 7 клас завършва основния модул на родното образование и външното оценяване е ключово. На него се явява всеки седмокласник. Тези, които искат се пробват и на втора част от изпитния тест. Това е вече изпитването за влизане в профилираните гимназии. Днес е изпита по БЕЛ, на 31-ви по математика.

„Наградиха деца полицаи на Кенана” Близо 100 деца от тазгодишното издание на детска полицейска академия получиха дипломи за агент-полицаи.

„Бракониерски арест на Марица” Спипали бракониери край Скобелево. Инспекторите на ИАРА им наложили 2 актаза улов с мрежи. Като цяло заловените през последните няколко дни са трима бракониери. Не са малко рибарите които настояват че риболовната забрана преди всичко облагодетелства незаконните риболовци. Практиката показва, че бракониерстването по водоемите намалява драстично, когато там има и законни рибари.

„Голф блъсна дете, шофьорът избяга” от страница 3-та. Това станало в село Книжовник при задна маневра. Като видял че блъснал дете, шофьорът натиснал газта и побягнал. По думите на очевидци, извършителят бил от кърджалийско. Детето е настонено в хасковската детска хирургия без опасност за живота.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини