От х:

Днес в x:

„Кенана“ готов за лятна любов

Окосяването на зелените площи в Хасково върви с пълна сила

Зелените площи на парк Кенана са окосени и надлежно третирани срещу кърлежи, съобщиха от местната община във връзка с подготовката на големия фолклорен фестивал на тракийската фолклорна музика „Китна Тракия“ тази събота. По традиция района около сухото езеро на Лятно кино „Кенана“ се препълва от стотици, хасковлии които плъзват из цялата Алея и съседните поляни.

Във връзка със зачестилите ухапвания от кърлежи, община Хасково предприе планово обезпаразитяване на зелените площи и паркове в града. Отделно се обезпаразитяват и дворовете на детските градини, според разпорежданията на Регионалната здравна инспекция.

Откакто общинската служба КОРЗ започна да налага санкции и на стопаните на кучета за безконтролното им разхождане из зелените площи, броят на четириногите любимци, основен приносител на кърлежи, е намалял драстично, похвалиха се живеещи до парка. Така „Кенана“ е готов за любов, според шеговитото заключение на почитателите на пикници сред природата. Директното сядане/или лягане/ върху тревата обаче си е още рискована работа, защото честите дъждове отмиват препаратите и някои акари оцеляват, предупреждават препатили.

Двуцифрено е вече числото на хората от хасковско, които са развили кърлежовопреносимите марсилска треска и лаймска борелиоза, според данните на РИОКОЗ. Броят на ухапаните пък е няколко пъти по-голям.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини