От х:

Днес в x:

Димитровград се върна 200 години назад

Красимира и Николай първи се престрашиха да влязат в каика

Традиционен начин за придвижване през река Марица, чрез каици, демонстрираха днес в Димитровград ученици от местната езикова гимназия „Иван Богоров“ и историческия музей. Тясната, плоскодънна лодка е била особено популярна за прекарване на стоки и товари в края на 18 и през целия 19-ти век. Традицията продължава почти неотклонно до към 60-те години на 20-ти век, когато е пометена от развития социализъм в града на Димитров.

Иначе каиците и салджийството се помнят от древни времена, разказва 71 годишния Сотир Георгиев от село Ябълково-последния майстор на Каици в димитровградска община. Майстори лодки от 1982-ра година. Според него занаята трябва да остане жив, но няма интерес от младите. Днес това бе променено.

Последният каикар - Сотир Георгиев на 71 г

Над 50 деца и младежи се качиха в каика управляван от Сотир. Научиха че лодката се направлява чрез дървен кол забиван в дъното, че може да поеме до половин тон товар и че е доста страшничко, защото возилото е много нестабилно. Всяко дете бе екипирано със спасителна жилетка. Екипи на пожарната, бърза помощ и полиция дебнеха за предотвратяване на инциденти.

За карането на каик се иска сериозна кондиция
Далеч по-безопасно и лесно е с каяк

После бе демонстриран и модерния начин за форсиране на водни препятствия с мускулна сила. Две групи каякари размахаха веслата през бързеите на Марица.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини