От х:

Днес в x:

Икономиката в областта надолу, Неохим АД нагоре

Рецесията не е преодоляна. Реализираните продажби на стоки, услуги и суровини са намалели с 15 % спрямо първото тримесечие на миналата година. Данни за наблюдаваните 320 фирми в хасковска област изнесе на брифинг директорът на Териториалното статистическо бюро Наско Нанев. Общият оборот е в размер на 255 милиона лева. Само през март се отчита 5 % по-висока реализация спрямо същия месец на миналата година.

Известен ръст от 2.8 % бележи преработвателната промишленост. Производството на химически продукти от Неохим АД и реализацията им на пазара са нараснали с два пъти през последната година. С 2.6 пунка са увеличили продажбите си на външните пазари предприятията, произвеждащи машини и оборудване.

Продажбите на метални изделия обаче са намалели с 65%. Най-обезпокоително е, че оборотът на предприятията в строителния бранш е намалял с 34 % спрямо миналата година, коментира Наско Нанев. Сериозен спад се отчита и в търговския бранш. Потреблението се е свило 32%.

Износът през първото тримесечие на годината се е увеличил с 50% спрямо същия период на миналата година. Този ръст е свързан с експорта на химически продукти. Износът на храни обаче е спаднал с 60 %, на тютюни с 30%.

Водеща е икономиката в община Димитровград с 52 % производителност, в Хасково тя е 39 %.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини