От х:

Днес в x:

Съдия украинка отказа да екстрадира грузинец в Русия

Исканото от руското правосъдие екстрадиране на грузинеца Гиорги Робизонович Заридзе днес не бе удовлетворено от тричленен състав на хасковския окръжен съд. Според обвинението в Руската федерация Заридзе е извършил 18 тежки престъпления. Като управляващ социални фондове той е отклонил чрез различни схеми пари за детски лагери в размер на над 1 милион щатски долара, твърдят руски прокурори.

Гиорги Заридзе е бил и член на Красноярския законодателен орган. Днес в съдебната зала присъстваше и грузински дипломат, който следеше хода на процеса.Той отказа всякакъв коментар пред Haskovo.net предвид усложнените отношения между Руската федерация и Грузия.

Според защитата обвинението срещу Заридзе е изцяло политическо. Адвокатът му протестира срещу искането за екстрадиция с аргумента, че обвинителният акт, както и съпровождащите документи, са преведени твърде небрежно.

Председателят на съдийския състав – Анна Петкова, която е украинка по произход, не даде ход на делото заради калпавия превод. По думите й той представлява „несвързан набор от думи“, и е „не само неясен и неграмотен, но и практически неразбираем“. Тя възложи на прокуратурата задължението да се погрижи за коректен превод на документите.

Според запознати политическото преследване срещу Гиорги Заридзе в Русия било заради принадлежността му към кръга „Хрониките от ада“. Този кръг има собствен сайт в интернет, който се поддържа от Алла Дудаева и Сергей Мелников. Целта му, освен набиране на помощи, е да осветли кървавите събития в Чечения. Страницата „Хрониките от ада“е посветена на паметта на убитата журналистка Анна Политковская.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини