От х:

Днес в x:

ПМГ-Хасково разкри тайната на „Малкия принц“

Директорът Тодорка Милева награждава сребърния медалист Мирослав Радомиров

Участниците от ПМГ Хасково на националната олимпиада по Астрономия, разкриха тайната на безсмъртната творба на Антоан Сент Екзюпери „Малкия Принц“. А именно-на кой астероид е бил малкия принц и на какво разстояние е бил той от Земята и Слънцето. Задача в този смисъл бе поставена във финалния кръг на националната олимпиада по Астрономия в Силистра, която се проведе на 10-11 април. От форумът „математиците“ спечелиха два сребърни медала и класираха всичките си 6 участници в челните осмици на трите възрастови групи.

Второ място във група 11-12 клас спечели Мирослав Радомиров, а също втори, само на точка от победителя, остана Петко Ангелов в група 7-8 клас. Христина Каналиева, Йовелина Зинкова и Ивана Димитрова са поканени в разширения отбор на България за световната астрономическа олимпиада. Абитуриентът Цветан Цветков пък чака решение на ректорския съвет на СУ „Климент Охридски“ да бъде приет без конкурсен изпит в специалността Астрофизика във висшето учебно заведение.

Финалът на националната олимпиада бе в два кръга-теоретически и практически. Във втората чест бе поставена и задачата за „малкия Принц“. На корицата на своята книга, известния френски автор произволно е нарисувал звезди, Слънце и планета наподобяваща Сатурн, видими от небесното тяло на което се намира Принца. Изискването бе да се определи къде е Малкия принц, на какво разстояние от Слънцето и земята се намира той. Всичко това с цената на много смятане и взимане под внимание на дузина физични закони.

Най добре представилите се: Петко Ангелов, Цветан Цветков и Мирослав Радомиров

Учениците от хасковската гимназия се подготвяха за олимпиадата по проект на образователното министерство „Осигуряване на обучение за талантливи ученици за участие в ученически олимпиади.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини