От х:

Днес в x:

ГЕРБ: Увеличените от ОбС-Хасково глоби са незаконни

Ирена Узунова

Увеличаването на неплатените в срок глоби с по 50 лева на всеки двадесет дни, което приехме на сесията на ОбС Хасково в петък, е абсолютно незаконно. Това заяви общинската съветничка от ГЕРБ Ирена Узунова, която е юрист. По думите й всеки гражданин може да поиска от административния съд да прогласи нищожността на новият текст от наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на община Хасково. Според нея приетите поправки „не са просто незаконни, те са нищожни“.

Възраженията си по предложения текст тя обяви и от трибуната на ОбС. Тогава пък кметът Георги Иванов, който е вносител на предложението, репликира, че след като е предвидена възможност глобеният да плати половината – 25 лева, ако го направи в едноседмичен срок, би трябвало да има и увеличение на сумата при просрочие.

Според Узунова обаче това е абсолютно незаконно. Защото общинската наредба не може да противоречи на закона. Наредбата е подзаконов акт, който трябва да е подчинен на закона, казва юристката. По думите й в Закона за движение по пътищата е предвидена глоба с фиш до 50 лева в явно маловажни случаи и единствено за неправилно паркиране. „Законодателят е предвидил фишът да не може да се обжалва пред съда. Но е дал и таван на глобата – до 50 лева. С промяната в наредбата обаче сумата може да расте – на всеки 20 дни с по 50 лева, докато достигне 500 лв.“, обясни Узунова. „И същевременно няма законов път тази сума да се обжалва, което вече е сериозно нарушение на правата на гражданите“, мотивира се общинската съветничка.

По закон приетите поправки в наредбата могат да бъдат спрени и вкарани в съда и от областния управител. Той може да стори това в двуседмичен срок от получаването на решенията на ОбС.

Тодор Кръшков

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини