От х:

Днес в x:

Учат школските доктори в Хасково да се борят с диабета

Училищните лекари ще се обучават да работят с инсулинова помпа

На 13-ти май министерството на здравеопазването ще организира в Хасково обучение за борба с детския диабет на училищни доктори и медици от детските градини.

Това е част от проекта „Децата с диабет не са различни”, който ще се реализира от 6-ти април до 27-ми май в страната. Проекта е под патронажа на Министерство на здравеопазването. Целта е да се повишат грижите за децата с диабет в училищата и детските градини и с това да се подпомогне тяхното нормално физическо, психично и пубертетно развитие от най-ранна възраст.

Обучението по проекта ще се провежда от високо квалифицирани детски ендокринолози и медицински сестри от университетски клиники. Семействата на деца с диабет също ще бъдат обучавани за необходимите грижи за децата в домашни условия.

Освен познания за същността на детския диабет, лекарите и медицинските сестри ще придобиват практически умения за съвременната инсулинова терапия и контрол. Обучението ще включва измерване на кръвната захар, поставяне на инсулин, работа с инсулинови помпи и инсулинови писалки. Ще бъдат давани разяснения за „хипогликемията”, „хипергликемията” и индикаторите за поставяне на „Глюкагон”.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини