От х:

Днес в x:

-2 °C

Спас Александров: Прогнозирам дори времето през отпуската. Плаща се

Спас Александров

Метеорологията става все по-точна наука. Това констатират синоптиците навръх професионалния си празник. Днес те честват 120 години от основаването на метеорологията в България. Макар и внушителен, този период е и най-голямата слабост на науката. 120 години просто са малко време, за да бъдат прогнозите още по прецизни. В Хасково и областта наблюдения на времето се правят от 105 години. Местната станция в настоящия си вид обаче съществува едва от 1974-та година. За сметка на това е една от най-добре оборудваните в Южна България, заяви ръководителят и Спас Александров.

Интервю на Георги Христов

- Г-н Александров, тази година метеоролозите сполучиха в повечето от прогнозите си. Лесен за отгатване ли е местния климат?

- Прогнозираните тенденции за зимата се изпълниха. Тя бе топла и влажна. Това може би изненада някои, но не и нас. Очаквахме някаква цикличност на времето. След години на сравнително малко валежи, тази година имахме близо 120 литра на квадратен метър, тоест двойно над обичайното. Климатът в региона в никакъв случай не е лесен за прогнозиране. Хълмист терен, който се комбинира с река Марица. Оттам нахлуват големи маси средиземноморски въздух, който е главният метеорологичен фактор, влияещ на времето в региона. Смесването на различни влияния създава усещането, че времето е нестабилно.

- Метеоролозите обаче все повече познават времето..

- Метеорологията е наука, чиято прецизност се натрупва с течение на времето и благодарение на измервателната техника. Трябва да се отчитат всички фактори и влияния, като тенденция. Ако се прави това, резултатите могат да бъдат впечатляващи. Знаете ли, че мога да ви кажа какво ще е времето във вашата лятна отпуска?

- Веднага ви казвам - края на юли и началото на август, някъде на планина, ако искате по-точно...

- Аа, то така не става. Всеки, който иска професионална информация и прогноза, трябва да си плати. Има ценоразпис за подобни услуги.

- Колко струва? Не знам дали ми е по джоба..

- Вижте, правят се подобни прогнози, затова и някои се абонират за услугите на националния център за метеорология и хидрология. Иначе ние подаваме прогноза за времето, но ако искате за конкретен период на конкретно място, за това се плаща.

- С каква степен на точност е една такава прогноза?

- Зависи. Ако поискате данни за конкретен ден на конкретно място, има много променливи, които могат да повлияят на точността на прогнозата. За по-голям период, степента на точност става значително по-висока. Дейността ни е с обществена значимост и затова всякакви такива частни питания се плащат. Тук говорим за ангажиране на голям интелектуален и технически ресурс.

Един от специалистите в хасковската станция-Георги Барбов

- Колко добре откъм тези елементи е обезпечена хасковската станция?

- Имам 7 висококвалифицирани специалисти в Хасково и още 15 пункта в областта. Технически сме подготвени супер. Единственият в региона автоматичен изпарител е тук. Всъщност в цяла Южна България само в Чирпан и в Хасково се измерва изпаряването на водата. Следим всичко - от вятър, дъжд, температура до радиационния фон. Пълен анализ на водата и измерване на нейното PH /киселинността/.

- Позволете един по общ въпрос. Има ли глобално затопляне или това е пропаганда?

- Моето мнение е, че няма глобално затопляне. Метеорологическата наука съществува от стотина години, изключително малко време в историята на човечеството, камо ли в историята на планетата. Има учени, които гледат само тези години и отчитат, че за този период температурата се е повишила с 0.2 градуса. На това почиват твърденията за т. нар. глобално затопляне. Други отчитат, че има цикличност на времето. В този контекст прогнозата е точно обратната - няма глобално затопляне. Ако се вземе по-голям период от време току виж се отчете, че има глобално застудяване.

- Значи не се очертават климатични катаклизми?

- Не може да се прогнозира, но ако ги има, те няма да бъдат заради глобалното затопляне. Ако трябва да се пазим от някакви бедствия в региона, то те ще са традиционни - градобитната област около Любимец и опасността от вълни по поречието на Марица. Не говорим за човешката глупост. Например тази година покрай Дунав заради изградените диги много земеделски земи останаха под вода. Да, реката не преля. Но на принципа на скачените съдове - високото ниво се оттече чрез подпочвените води от другата страна на дигата и предизвика още по-голямо наводнение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини