От х:

Днес в x:

Георги Иванов: Платих от джоба си 20 бона за турнира в Хасково

Георги Иванов-президент на БНСФ

Георги Иванов е президент на новата Българска национална спортна федерация по вдигане на тежести. Тя е контрапункт на старата, оглавявана от Антон Коджабашев, отговорна за изхвърлянето на щангите ни от международни състезания след грандиозния допинг скандал отпреди две години. В момента нито една от двете федерации няма лиценз и съответно не получава държавно финансиране. Това означава, че турнирите се финансират от джоба на самите ръководители. Хасковското състезание струваше 20 хиляди лева, налети от фирмата на Иванов-“Екоклима“.

- Защо бизнесмен като вас трябва да плаща от джоба си за турнир без официален статут?

-Аз съм бивш тежкоатлет. Вдигах за Бургас, но травма сложи край на кариерата ми без време. Боли ме за щангите, клубовете загиват без състезания, а не могат да правят такива, защото нямат пари.

- Не доказвате ли, че можете да организирате по-добре и по-добри състезания за разлика от Коджабашев?

-Това е факт. Вижте резултатите, при нас те са в пъти по силни от тези в другата федерация. 22 реално развиващи дейност клуба, от 44 регистрирани на хартия, идват със състезатели. При това атлети с възможности. Вижте двете момчета в категория до 56 килограма. Валентин Христов е на 15 години. Вдигна 125 кг, което е най-доброто в България в момента. Вдигна и 132, но не видя, че още не е завършило оценяването на опита му, и ги пусна предварително. С тези килограми става европейски шампион. В същата категория Стефан Ацаров е 1-ви на европейското за юноши и 6-ти на световното. Ако България иска да има олимпийски шампиони през 2012-та година /Олимпиадата в Лондон- б. а./, трябва да заложи на тези момчета. Които са в нашата федерация. За пръв път от 50 години не сме на световно първенство и Коджабашев се тупа в гърдите, че е спасил спорта. Всъщност го провали. За да не се случи отново, трябва да се потърси промяна в наше лице.

- Кога ще получите лиценз?

-До няколко дни 5-членен състав на ВАС ще се произнесе по казуса с отнетия лиценз на федерацията. После разчитаме министър Нейков да види кои всъщност развиват дейност и дават пари за спорта.

3-кратния световен шампион Златан Ванев е най-големия актив в лагера на отцепниците

- Как един турнир без значение струва 20 хиляди лева? Колко струва официален?

-Много повече. А тези 20 хиляди са разхвърляни така: 10 хиляди лева за награди за 160 участници. Ръчни и стенни часовници за победителите. Още над 10 хиляди лева за храна и спане за 3 дни. При това не сме се разпростирали.

- Струва ли си?

-Не можем да гледаме как спортът умира. Дал е най-много медали на България. Аз поне спокойно не мога да седя отстрани в очакване да констатирам смъртта на тежестите.

Интервю на Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини