От х:

Днес в x:

Почна изкореняването на паразити в местност Злато поле

Паразитът:аморфа

Като част от проекта на Община Димитровград “Възстановяване, опазване и устойчиво управление на ЗМ “Злато поле” започна разчистването на площи заети от интродуцентния вид аморфа.

Аморфа (Amorpha fruticosa) е храст с височина около 2 метра. Той произхожда от Северна Америка, но успешно се е приспособил и разпространил в много други части на света. Размножава се бързо и има буен растеж. По тези причини тя бързо се настанява в естествените местообитания и измества естествените растителни видове и съобщества, превръщайки се в истинска “напаст”.

Крайбрежните участъцина „Злато Поле” почти изцяло са покрити с плътен пояс от аморфа. На практика това не позволява по никакъв начин да бъде възстановената естествена растителност /предимно от тополи и върби/, характерна за крайбрежието на река Марица.

Дейностите за почистване на аморфата започнаха преди падането на снеговете миналата седмица и ще продължат през пролетния и есенния сезон. На разчистените от аморфата терени ще бъде извършена почвоподготовка и ще бъдат засадени дървета (резници и фиданки) от естествени видове – бяла и черна топола, сива, бяла, трошлива върба и ракита.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини