От х:

Днес в x:

При земетресение: Гримът, бикините, телефона и навън!

Евакуацията би изглеждала по различен начин при истинско земетресение

При земетресение грабвам първото нещо под ръка и бягам навън. Никакво „без паника“, просто изчезвам. Така образно описа поведението си при земетръс ученик от Обединени ученически общежития Хасково. Днес ръководството на общежитията съвместно с Гражданска Защита симулираха евакуация по време на земетръс.

„Първото нещо под ръка“ бе различно за слабия и силния пол. 80 % от момчетата обявиха че взимат телефона и не се интересуват от друго. По разсъдливите отговориха че в кратките минути ще потърсят личните си документи. Някои взеха буквално въпроса: „сокчета“ вдигна кутията с нектар възпитаник на Спортното, докато с интерес наблюдаваше отблизо евакуацията на съквартирантите си. Момичетата бяха далеч по разнообразни в отговорите. Галина би посегнала първо към гримовете, Ралица към GSM-а, а Стефка към парите. Слабички девойчета на около 14, бяха категорични-първо храна! Същинските разногласия бяха при хипотетичната ситуация че трусът ги завари в банята. Хавлията и бикините бяха първия отговор. След кратък размисъл, някои се отметнаха: „Излизам гола и не ме интересува нищо друго“.

Иначе на теория, след първия трус децата трябва да останат поне 20 секунди в стаите си преди да се изнесат. Според учените, в този интервал може да последват вторични трусове и е добре да се застане до носещите стени на сградата или в рамката на вратата. Евакуацията е под строй като всеки си е взел вода и документи. След напускането на сградата следва преброяване, ако някой е останал вътре се вика Гражданска защита. „Защитниците“ днес демонстративно спасиха по подвижен мост 3-ма „заклещени“ по етажите ученици. За Маргарит Петров/на последната снимка/ спускането по въжето бе като купон устроен в негова чест. След като прие аплодисментите на събралите се под блока ученици, момчето сериозно обясни че ще запази самообладание и няма да скочи през прозореца в никакъв случай. 3-та избрани за симулацията обаче бяха деца от отбора на Обединени ученически общежития, който миналата година спечели 2-ро място в национално състезание организирано от Гражданска защита.

Евакуираните ученици се преброяваха в двора на близката Природоматематическа гимназия

Инициативата на днешната евакуация е на ръководителят на общежитията Стайко Колев и възпитателят Недялко Атанасов съгласно плана за действие при бедствия. Бедствието е избрано заради зачестилите земетресения по света.

Георги Христов

Маргарит Петров бе евакуиран от третия етаж под овациите на струпаните долу ученици

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини