От х:

Днес в x:

10 °C

В памет на Динко Динев – един от знаковите художници на Хасково през миналия век

Името и творчеството на художника Динко Динев са неразривно свързани с културния живот в Хасково.Повече от петдесет години той твори в този град и има значим принос за развоя на изобразителното изкуство в него. Участвал е в множество национални, регионални и градски художествени изложби, уреждал е  самостоятелни експозиции на свои картини.

Две  са нещата, които най-ярко характеризират личността на този хасковски майстор-скромност и трудолюбие. Без много шум и каквато и да било помпозност, без никаква припряност или насилване на собствения си  талант, Динко Динев естествено навлиза в голямото изкуство и става един от знаковите художници на Хасково още през изминалия век. В своите интересни платна той проявява силен афинитет към градския пейзаж тук-несамо сега, но и в миналото.Неговият професионален поглед сякаш непрекъснато се рее из криволиците на някогашните хасковски улици, които дълги години неуморно е кръстосвал със скицник в ръка. Художникът не е безразличен и към новостите в градската архитектура и индустриалното строителство в онези години.

По-късен акцент в творчеството му са дамските портрети, които все по-често заемат неговите платна. Изключително постижение за Динко Динев по онова време е показаният на първата му самостоятелна избожба характерен портрет на младия Асен Златаров.

Натюрмортите, които рисува пък свидетелствуват за тематичното разнообразие, към което се стреми и отразяват ежедневното битие на художника и вещите, които предпочита да го заобикалят.

В картините си Динев показва  солидна пластична култура  като извайва ясни и стилни форми, плътни като материя и убедителни като конструкция. Тоналността в тях е строга и респектираща и варира в няколко сурови гами-от черното, сивото и бялото до кафявото, охрата и синьото.

Обемът и цветът, неотделими в творчеството на този автор, архитектониката и разнообразието на фактурата, създават една особена ритмика в неговите платна, която обуславя експресивно-динамичното начало, заложено в тях. Особеностите на неговата жизнена натура и вроденото му чувство за композиция намират ярка изява в цялостното му творческо присъствие и го характеризират като най-модерния хасковски живописец от втората половина на ХХ-ти век. Неслучайно още през 1968  година Динко Динев рисува картини в стил „Поп арт”, с които поставя началото на модернистичното изкуство в града.

Като автор той винаги се е отличавал с бърза, спонтанна и дори  нервна реакция, с разноцветно дублиране на петната и точно изграждане на структурните композиции. Характерен за него е  широкият диапазон от пластични средства, които тръгват от монохромната тоналност и достигат до пищната багрена разточителност. Отношението му към природата и градския пейзаж диктува емоционалния строй на  неговите картини. Всеки елемент от техните композиции сякаш обуславя и общата им духовно-емоционална атмосфера, наситена с напрежение и експресивност.

Цветът при Динко Динев увеличава пластичното богатство на живописта и съчетан с разнообразната, а понякога дори и утежнена фактура, силно въздейства върху сетивата на зрителя. Ръката на художника щедро нанася боите с широки пастозни мазки върху платното като нерядко използва и други материали- пясък, сухи парчета боя, изстъргани от палитрата или дребни предмети от бита.

В яркия си творчески път Динко Динев винаги е търсил и постигал смели и оригинални живописни и пластични решения и с неподражаема искреност ги е влагал в своите картини, които бележат непрекъснатия възход на неговото изящно дарование, превърнало го в един от най-забележителните майстори на четката в Хасково.

Тилко ТИЛЕВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини