От х:

Днес в x:

„Добронамерен възрастен човек с лоша памет." Как Байдън беше оправдан, че е изнесъл документи?

US президентът, който е в предизборна ситуация, реагира: Паметта ми е добра. Аз съм добронамерен. И съм възрастен. Знам какво правя

„Отчетохме, че по време на съдебния процес Байдън вероятно ще се представи пред журито, както и по време на разпита ни, като симпатичен, добронамерен, възрастен човек с лоша памет."

Така специалният прокурор Робърт Хър обясни решението си, че е предпочел да не повдига наказателни обвинения на президента на САЩ Джо Байдън.,

Байдън няма да бъде обвинен в престъпление за това, че е взел със себе си класифицирана информация по въпроси на националната сигурност, когато е напуснал вицепрезидентския пост през 2017 г., се казва в доклад на прокурора.

През август 2022 г. ФБР откри повече от 100 секретни документа в дома на Байдън.

Американският президент е сътрудничил на разследването му и вероятно ще се окаже симпатичен обвиняем по време на евентуален съдебен процес, добавя Хър в доклада, цитиран от световните агенции.

Заключението на прокурора гарантира, че Байдън, за разлика от очаквания си съперник за президентския пост през 2024 г. Доналд Тръмп, няма да рискува да влезе в затвора заради неправилно боравене с поверителни правителствени документи, отбелязва Ройтерс. Но то може да доведе до допълнителни неудобства за 81-годишния Байдън, докато той се опитва да убеди избирателите, че не е твърде стар, за да изкара още един четиригодишен мандат.

Според Хър паметта на Байдън е била „ограничена в значителна степен“, когато е бил разпитван от членовете на прокурорския екип.

Президентът на САЩ вече подчерта в изявление, че този разпит се е състоял в началото на октомври, в първите дни на международната криза, предизвикана от нападението на „Хамас“ срещу Израел, припомня Франс прес.

Адвокатът на Байдън защити работата му с документите.

„Както се признава в доклада на специалния съветник, президентът оказа пълно съдействие от първия ден“, заяви в изявление Ричард Заубер, специален съветник на президента.

 „Екипът му незабавно се самосезира за намерените класифицирани документи, за да гарантира, че тези документи ще бъдат незабавно върнати на правителството, защото президентът знае, че това е мястото им."

Белият дом изрази удовлетворение, че разследването е приключило без обвинения, но порица доклада за „неуместни“ коментари.

„Както се признава в доклада на специалния съветник, грешките при работата с документите в края на една администрация или когато членовете на Конгреса напускат поста си, за съжаление, са често срещано явление. Това се е случвало при всяка администрация, както при републиканците, така и при демократите, през последните 50 години“, се казва в изявлението на Ричард Заубер, специален съветник на президента в Белия дом.

„Не сме съгласни с редица неточни и неподходящи коментари в доклада на специалния съветник. Въпреки това най-важното решение, което специалният съветник взе - че няма основания за повдигане на обвинения - е твърдо основано на фактите и доказателствата“, добави той.

„Случаят е приключен“, каза самият Байдън в изявление.

„Паметта ми е добра. Аз съм добронамерен. И съм възрастен. Знам какво правя. Изправих тази страна на крака“, обяви той.

„През цялата си кариера като политик винаги съм работил за защита на сигурността на Америка. Отнасям се сериозно към тези въпроси и никой никога не се е съмнявал в това“, пише 81-годишният демократ, който се кандидатира за втори мандат.

От своя страна републиканците заявиха, че докладът показва, че Джо Байдън е „неподходящ“ за президент. Републиканско ръководство в Камарата на представителите подчерта в изявление, че „Човек, смятан за твърде неспособен, за да му бъде потърсена отговорност за неправилно боравене с класифицирана информация, със сигурност е неподходящ за Овалния кабинет“.

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини