От х:

Днес в x:

13 хиляди от областта с прекъснати здравни права

Опашките в НАП предизвикаха откриването на две допълнителни гишета

13 043 души от областта са проверявали здравния си статус в хасковския офис на Приходната агенция през първите два месеца на годината, отчитат от пресслужбата на данъчните. Причините са промените в Закона за здравно осигуряване, съгласно които лицата с личен лекар следва да бъдат изрядни със здравните си вноски за 36 месеца назад, за да имат право на безплатни медицински услуги . Огромният поток клиенти търсещи справка се обяснява със многото прекъснати здравни права, което се случва при неплатени повече от 3 здравни вноски, коментират джипита. По думите им много хора с изненада научавали едва в лекарските кабинети че са без здравни права и спешно търсят справка от данъчните за кои месеци са пропуските. 13-те хиляди души са близо половината от общия брой клиенти на НАП за първите два месеца на годината-30 161.

Заради увеличения поток от клиенти, в Офис Хасково на НАП бяха разкрити две допълнителни гишета. Само в последната седмица на месец февруари здравния си статус са проверили почти 2 700 души. Почти всички заминават към най-близкия банков клон за да платят липсващите вноски. От тази година размера на вноската е 16.80 лв. за самоосигуряващите се лица, които са всички работещи свободни професии и еднолични търговци.

Услугата „изясняване на здравен статус” изпреварва по брой клиенти „подаването на данъчни или осигурителни декларации”, въпреки че в момента текат сроковете за декларациите за корпоративен данък и за доходите на физическите лица от миналата година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини