От х:

Днес в x:

Първокурсниците на косъм от загуба на здравни права

Покрай трепетите в Алма Матер, студентите забравят за здравните си права

Има голяма вероятност студентите, които тази година са първокурсници, да се окажат на една крачка от прекъсването на здравноосигурителните им права, предупреждават от Национална агенция приходи. По данни на НАП над 70% от редовните студенти в страната, които са български граждани, имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца.

В типичния случай проблемът идва от това, че учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си през септември или октомври. В този диапазон те не се осигуряват от никой, държавата има този ангажимент само докато посещават учебни заведения и се водят или ученици или студенти. Включително и самите им семейства не се сещат за този факт и забравят да внасят месечната здравна вноска от 16.80. В резултат, много първокурсници се оказват със прекъснати здравни права, което разбират едва когато им им потрябва лекар. Тогава обаче накуп трябва да платят 50.40 лв, без да се броят начислените лихви. Въпреки увеличението на минималната работна заплата, здравната вноска за самоосигуряващо лице се запазва в стария размер 16.80, уточняват данъчните. 

От офиса на НАП в Хасково напомнят още, че до края на тази година, българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011-та, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. За целта те трябва да подадат декларация и заявление за напускане на страната до 31 декември 2012 година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата. От НАП обаче обръщат внимание, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа – и декларацията, и заявлението.

Често срещан пропуск е непосочването в декларацията на конкретна дата за напускане на страната, а само месец или година. По този начин документите не могат да бъда обработени, въпреки, че са получени в съответния офис на НАП. За по-бързо отстраняване на несъответствията, от агенцията съветват когато декларацията и заявлението се изпращат по пощата, да се посочва електронен адрес за контакт, а при възможност и телефон на лице, с когото данъчните могат да се свържат на територията на България.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини