От х:

Днес в x:

Отбелязване на 24-ти май в ПГ по туризъм

ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Кърджали, отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, който по традиция празнуваме на 24 май. Това е празникът, който има най-дълга традиция на честване – повече от 200 години с радост и гордост отбелязваме светлата дата.

Тържеството започна под звуците на химна „Върви, народе възродени“ с рецитал за буквите и българското слово през вековете, подготвен от ученици от гимназията.

       Втората част на тържеството беше развлекателна и започна с диктовка по идеята на Института по български език под мотото „Пиши правилно! Написаното остава!“ Включиха се и ученици, и учители, което внесе весел нюанс в оспорваната надпревара. Най-добрите работи ще бъдат изпратени за оценка от компетентно жури. След това три отбора доброволци изпълниха едновременно интересни задачи. Отбор Едно моделира от тесто имената си на глаголица. Отбор Две изписа мисъл на Гьоте за езика и книгите също на глаголица. Отбор Три пък трябваше да състави от определен набор кирилски букви най-много думи, свързани с празника.

         Победителите в състезанията и участниците в рецитала получиха предметни награди за активното си участие в отбелязването на 24 май, а всички присъстващи бяха поздравени за най-българския празник от директора на гимназията – инж. Марияна Стратиева.

24 май е един от най-светлите празници в българския календар. Необходимо е да пазим езика си, за да запазим културата, идентичността и ценностите си.

Прегърнете светлия празник, носете в сърцето си тридесетте буквички, сътворени от святото дело на Кирил и Методий и техните ученици, четете и пишете с тях и ги съхранявайте за бъдещите поколения, които също да усетят радостта от „празника на буквите“.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини