От х:

Днес в x:

Проф. Павлов: 24 май е наш национален празник още от Средновековието

Не може да променяме Националния си празник през 30 години. Датата 24 май е прекрасна, но веднага ще се чуят гласове защо да не е 6 или 22 септември. Това, което виждам като позитив, е издигането на духовността, културата, образованието със статут на национален приоритет. Това заяви социологът Елена Дариева по NOVA NEWS.

Колегата ѝ Юлий Павлов цитира изследване от средата на месец март, според което 74% от анкетираните празникът трябва да си остане на 3 март. 17% одобряват промяна на датата, на която България чества националния си празник, а 9% от анкетираните нямат мнение.

Светите братя Кирил и Методий са канонизирани от Българската православна църква, припомни историкът проф. Пламен Павлов.

През есента на 2022 г. предложихме идеята за смяна на датата на националния ни празник с 24 май. Всъщност предложението датира още от самото начало на демократичните промени в България. 

"Колеги историци решихме, че 24 май е най-подходящ. Той е наш национален празник още от Средновековието. Макар че тогава такава официална листа няма. Светите братя Кирил и Методий са канонизирани от Българската православна църква", припомни историкът.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини