От х:

Днес в x:

Предложението 24 май да стане национален празник предизвика коментари сред политическите сили

Предложението 24 май да стане национален празник предизвика коментари сред политическите сили. Идеята беше оповестена днес от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), съвместно с инициативата „Правосъдие за всеки“, при представяне на проект за промени в Конституцията.

Предлагаме 24 май да се нарича Ден на българското слово, просвета и културата, и на кирилицата, каза премиерът акад. Николай Денков, представяйки предложенията. Никой от другите празници не променя статута си, те остават официални. В глава 10 на Основния закон, където са описани герб, химн и флаг, трябва да поставим логично и мястото на националния празник, каза още Николай Денков. Тази дискусия продължава много години и по различни причини не получи краен резултат. Сега можем да намерим решение в обществото. Опитахме се да намерим празник, който обединява, а не разединява, посочи още премиерът.

„Не вярвам в искреността на аргументите, с които се предлага 24 май да стане национален празник“, каза по-късно в телевизионно интервю вицепрезидентът Илияна Йотова. Това е венецът на безспорните дати, но все още сме единствената страна в Европейския съюз без културен институт, за да може да влияем с кирилицата, която носим, отбеляза тя. Според нея подходът, когато се предлагат промени в Конституцията, трябва да бъде по-сериозен. Тя призова за сериозно обществено обсъждане и да се чуе думата на истинските експерти и конституционалисти. Промяната в един текст води до промяна в много други текстове, посочи вицепрезидентът.

За предложените конституционни промени от ГЕРБ – СДС заявиха в своя позиция, че парламентарната им група ясно е декларирала готовността си за участие в общ проект за промяна на основния закон, заедно с ПП-ДБ и ДПС. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС участва в общите законодателни инициативи и гарантира 69 гласа за необходимото мнозинство за приемането на промените в българската Конституция, които са получили одобрението на трите парламентарни групи, отбелязаха още от ГЕРБ-СДС. Заместник- председателят на ГЕРБ Даниел Митов припомни в телевизионно интервю, че авторството на идеята 24 май да стане национален празник е на ГЕРБ.

Искаме да изведем културата и писмеността на преден план. Искаме да вкараме идеята, че сме потомци на просветители и с тези промени искаме да покажем, че бъдещето е в науката, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в коментар на предложението.

Председателят на политическа партия „Възраждане“ и на парламентарната им група Костадин Костадинов коментира във фейсбук предложението за смяна на националния празник на България. „Току що стана ясно, че според проекта за промяна на конституцията на ПП-ДБ националният празник на България трябва да бъде сменен. Управляващият американски режим иска 3 март да бъде премахнат и на негово място да се сложи 24 май“, пише в публикацията си Костадинов.

ДПС и „БСП за България“ все още не са коментирали предложенията за промени в Конституцията, сред които е и това за националния празник.

„Ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин на референдум“, написа във фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Миналата година парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлагаше парламентът да обяви датата 24 май за национален празник на България.

Дебатът за промените в Кодекса на труда се проведе в парламента на 15 юли миналата година. В хода на дебата стана ясно, че ресорната комисия по труда не подкрепя законопроекта. Депутатите от „Има такъв народ“, „БСП за България“ и „Възраждане“ тогава настояха да не се противопоставят двата празника. От „Демократична България“ заявиха, че темата е важна, но не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда. На заседание на парламента на 20 юли депутатите отхвърлиха предложението 24 май да бъде национален празник.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини