От х:

Днес в x:

Инджи, Мехмед и бойковия Октопод ще ни честитят 1-ви март

Червено-бели октоподчета

Инджи и Мехмед са хитовите мартеници, с които хасковлии ще се кичат на може би единствения изцяло български народен празник-1-ви март. Обичая по закичване на мартеници започва през вековете само в земите населявани от българи. С редки изключения така е и днес.

Продължава тенденцията моделите мартеници да копират злободневни събития. Такова е хитовия турски сериал „Перла” чиито герои Инджи и Мехмед греят по сергиите на хасковския мартенски базар. Според продавачите-тези модели са и най купуваните. Популярна е и мартеничката усукана под формата на октопод. Тя е изработена в чест на станалата вече легендарна акция на полицията с кодово название „Октопод” серщу организираната престъпност. Другите две популярни акции”наглите” и „факирите” били невъзможни за онагледяване, не скриха разочерованието си производители и продавачи.

Миналогодишния хит-Баба Яга почти липсва по сергиите. Тоталната излагация на футболните ни отбори5, пък изхвърлиха от мартенските артикули гривничките с надпис „ЦСКА” и „Левски”. Цените на мартениците варират от 20 ст до 5 лв. Разбира се има и такива които се поставят в жилищата за цялостна защита срещу уроки и зли сили. Те могат да се намерят и за 20 лв.

Турските герои като мартеници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини