От х:

Днес в x:

9 °C

Инджи, Мехмед и бойковия Октопод ще ни честитят 1-ви март

Червено-бели октоподчета

Инджи и Мехмед са хитовите мартеници, с които хасковлии ще се кичат на може би единствения изцяло български народен празник-1-ви март. Обичая по закичване на мартеници започва през вековете само в земите населявани от българи. С редки изключения така е и днес.

Продължава тенденцията моделите мартеници да копират злободневни събития. Такова е хитовия турски сериал „Перла” чиито герои Инджи и Мехмед греят по сергиите на хасковския мартенски базар. Според продавачите-тези модели са и най купуваните. Популярна е и мартеничката усукана под формата на октопод. Тя е изработена в чест на станалата вече легендарна акция на полицията с кодово название „Октопод” серщу организираната престъпност. Другите две популярни акции”наглите” и „факирите” били невъзможни за онагледяване, не скриха разочерованието си производители и продавачи.

Миналогодишния хит-Баба Яга почти липсва по сергиите. Тоталната излагация на футболните ни отбори5, пък изхвърлиха от мартенските артикули гривничките с надпис „ЦСКА” и „Левски”. Цените на мартениците варират от 20 ст до 5 лв. Разбира се има и такива които се поставят в жилищата за цялостна защита срещу уроки и зли сили. Те могат да се намерят и за 20 лв.

Турските герои като мартеници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини