От х:

Днес в x:

3 °C

Лекари: Пълнолетните нямат имунитет срещу морбили

Възрастните са по-застрашени и от децата

Наборите отпреди 1992-ра година, или по-големите от 18 години, твърде вероятно нямат имунитет срещу морбилите. За това предупредиха хасковски общопрактикуващи лекари по повод развихрилата се епидемия от шарка в областиня град и региона. Случаите на заболели вече са около 200. От утре започва извънредна имунизация на населението.

Ваксината срещу морбили е в задължителния имунизационен календар и се поставя на 13 месеца и 12 години. Родените преди 1992-ра година обаче, са ваксинирани с моновалентната ваксина- само срещу морбили. След тази година вече се поставя модерната тривалентна ваксина Морбили/Паротит/Рубеола, която се счита за изключително ефективна.

„Старата ваксина показа много недостатъци и често пъти оставяше хората без имунитет” коментира председателят на общопрактикуващите лекари в Хасково д-р Марио Янакиев. Според негови колеги, получения от старата вакснина имунитет отслабва във времето и става неефективен. „Ваксината със сигурност не бе добра. Наборите ваксинирани с нея са практически потенциални жертви на морбилите сега” допълва и педиатърът д-р Николай Николов. „Добрата новина е че случаите на заболели след 35 годишна възраст са много малко. Това е предимно детска болест” допълни той.

Близо 1/3 от пациентите в хасковското инфекциозно отделение обаче са от възрастните. „ Имаме болни и над 18 и над 35 години. И осигурени и такива които не са” любезно, но лаконично ни отговориха от Инфекциите. При 70 новоприети само за последните дни, нямаме време за такава статистика, обясниха докторите.

Лошата новина за пълнолетните е че дори да искат да си поставят модерната ваксина, не могат да открият такава. В аптечната мрежа тривалентната Морбили/Паротит/Рубеола отдавна не се продава. Извънредните дози отпуснати на местния РИОКОЗ чрез министерството на здравеопазването са само за рисковите контингенти.

„Получихме първите 1000 ваксини. Те са само за контактни и рискови лица”, потвърди секретарят на здравната инспекция д-р Ели Ташева. Заповедта на министъра е само за хората от 1 до 20 години. Д-р Ташева обаче бе категорична, че всеки имал контакт с болен от морбили ще бъде ваксиниран незабавно и безплатно. На извънредна пресконференция утре, здравната инспекция ще обяви пакет мерки за справяне със ситуацията.

З тези, които искат да си направят ваксинация като предпазна мярка, обаче засега няма дози. В следващите седмици от министерството се чакат още траншове на ваксини. В хасковска област, подлежащи на имунизация са близо 50 хиляди души.

На извънредна пресконференция утре, здравната инспекция ще обяви пакет мерки за справяне със ситуацията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини