От х:

Днес в x:

Лекари: Пълнолетните нямат имунитет срещу морбили

Възрастните са по-застрашени и от децата

Наборите отпреди 1992-ра година, или по-големите от 18 години, твърде вероятно нямат имунитет срещу морбилите. За това предупредиха хасковски общопрактикуващи лекари по повод развихрилата се епидемия от шарка в областиня град и региона. Случаите на заболели вече са около 200. От утре започва извънредна имунизация на населението.

Ваксината срещу морбили е в задължителния имунизационен календар и се поставя на 13 месеца и 12 години. Родените преди 1992-ра година обаче, са ваксинирани с моновалентната ваксина- само срещу морбили. След тази година вече се поставя модерната тривалентна ваксина Морбили/Паротит/Рубеола, която се счита за изключително ефективна.

„Старата ваксина показа много недостатъци и често пъти оставяше хората без имунитет” коментира председателят на общопрактикуващите лекари в Хасково д-р Марио Янакиев. Според негови колеги, получения от старата вакснина имунитет отслабва във времето и става неефективен. „Ваксината със сигурност не бе добра. Наборите ваксинирани с нея са практически потенциални жертви на морбилите сега” допълва и педиатърът д-р Николай Николов. „Добрата новина е че случаите на заболели след 35 годишна възраст са много малко. Това е предимно детска болест” допълни той.

Близо 1/3 от пациентите в хасковското инфекциозно отделение обаче са от възрастните. „ Имаме болни и над 18 и над 35 години. И осигурени и такива които не са” любезно, но лаконично ни отговориха от Инфекциите. При 70 новоприети само за последните дни, нямаме време за такава статистика, обясниха докторите.

Лошата новина за пълнолетните е че дори да искат да си поставят модерната ваксина, не могат да открият такава. В аптечната мрежа тривалентната Морбили/Паротит/Рубеола отдавна не се продава. Извънредните дози отпуснати на местния РИОКОЗ чрез министерството на здравеопазването са само за рисковите контингенти.

„Получихме първите 1000 ваксини. Те са само за контактни и рискови лица”, потвърди секретарят на здравната инспекция д-р Ели Ташева. Заповедта на министъра е само за хората от 1 до 20 години. Д-р Ташева обаче бе категорична, че всеки имал контакт с болен от морбили ще бъде ваксиниран незабавно и безплатно. На извънредна пресконференция утре, здравната инспекция ще обяви пакет мерки за справяне със ситуацията.

З тези, които искат да си направят ваксинация като предпазна мярка, обаче засега няма дози. В следващите седмици от министерството се чакат още траншове на ваксини. В хасковска област, подлежащи на имунизация са близо 50 хиляди души.

На извънредна пресконференция утре, здравната инспекция ще обяви пакет мерки за справяне със ситуацията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини