От х:

Днес в x:

Проф. Георг Щайнхаузер: След Чернобил има радиокативен цезий почти навсякъде в Европа

Австрийският професор по радиохимия и физична радиоекология проф. д-р Георг Щайнхаузер е в България за Софийския фестивал на науката, който започва днес. Научната му дейност на световно известния учен тръгва в 250-киловатовия изследователски реактор на Атомния център TRIGA в Техническия университет във Виена. Той е гост-лектор на университетите в Колорадо, Фукушима, Хановер.

Понастоящем е преподавател в Техническия университет във Виена. Неговите занимания са с радиационния отпечатък върху околната среда след ядрени инциденти. Проф. Щайнхаузер и е член на множество престижни комисии за ядрена безопасност и е автор във водещи научни издания.


През април светът отбеляза 38 години от ядрената авария в АЕЦ „Чернобил“. Радиоактивният облак тогава премина и над България, а хората не бяха предупредени за инцидента.

„Вярно е, че СССР държа в тайна за аварията и не съобщи на никого. В резултат на инцидента в Чернобил почвата и екосистемата в цяла Европа на практика е тежко заразена. Има радиокативен цезий почти навсякъде. Интересно е, че дивите прасета са много чувствителни на цезий. И те са почти толкова радиоактивни сега, колкото бяха и през 1986 г. Нивата не спадат и това е много изненадващо“, обясни проф. Щайнхаузер в ефира на БНТ.


Според него последствията за хората от тази авария трудно могат да бъдат преценени, защото резултат на излагането на радиоактивност е ракът, но той не е рядко срещано заболяване и затова е трудно да се прецени в кои случаи е в резултат на радиоактивност и в кои е от други причини.


За хората е почти невъзможно да се направи ясно разграничение между това, което Чернобил е предизвикал и всичко останало. Проф. Георг Щайнхаузер смята, че със сигурност има радиоактивен цезий в животните и в България. Не по-малко обаче има и в дивите прасета в Австрия и Германия, където ловците не ги отстрелват и затова популацията им е доста голяма.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини