От х:

Днес в x:

Конкурс, концерти и занаятчии на Националния събор „Китна Тракия“ в Хасково

    Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ тази година отново ще бъде в рамите на три дни – 10, 11 и 12 май в хасковския парк „Кенана“. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева в присъствието на Йорданка Иванова - началник на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в администрацията.

    В събора, превърнал се във фолклорна емблема на Хасково, ще участват 32 певчески групи, 14 танцови групи, 8 ансамбъла, 40 индивидуални изпълнители. Ще бъдат представени 3 народни обичая.

    През трите дни са предвидени вечерни концерти на много обичани и известни народни ансамбли. В първата вечер ще се изяви и известният български кулинар и водещ на телевизионни предавания Иван Звездев, който ще приготви традиционна за нашия регион гозба. Неговата партньорка в събитието Ана-Мария от 18 часа ще украсява вечерта с народни песни и танци.

    Традиционно официалното откриване е на 11 май от 12 часа. От 18 часа ще има концерт на хасковския ансамбъл „Златна Тракия“ с ръководител Златка Тимонова и Народен оркестър при Община Хасково.

    На 12 май от 18 часа ще е големият концерт-спектакъл на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ от Бургас“.

    Конкурсната програма ще бъде във втория ден на събора от 9 часа. Изпълненията ще са на две сцени и ще се оценяват от два състава жури. Председател на първа сцена ще е изтъкнатият български хореограф Трендафил Димитров, който е и дългогодишен главен художествен ръководител на хасковския ансамбъл „Китна Тракия“ в Хасково. Членове ще са хореографът Красимир Димитров и Деляна Пецова – етнограф в Регионалния исторически музей в Хасково. На втора сцена председател на журито ще е народният певец Данислав Кехайов, който е бил главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“. Членове ще са хореографът от Хасково Златка Тимонова и етнографът в РИМ-Хасково Маргарита Цветанова.

    Тази година отново ще гостува танцов клуб „Балкан“ с ръководител Мария Чъкърък към читалище „Просвета“ от турския град Одрин. Тяхната визита ще се осъществи със съдействието на Генералното консулство на България в Одрин. Съставът ще участва в и извън конкурсната програма.

    Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал за най-добрите изпълнения във всички категории, както и дипломи.

    В събора тази година отново ще има автентични кътове с люлки, каруца и черги, в които хасковлии ще могат да се снимат, като е желателно да са облечени в носии.

    "При лошо време събитието ще се проведе в зала „Дружба““, каза Мария Вълчева.

    По време на събора занаятчии ще представят свои произведения. Ще има храна и напитки за посетителите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини