От х:

Днес в x:

Започна подаването на заявки за Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ в Хасково

58-то издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе в парк „Кенана“ в рамките на три дни – 10, 11 и 12 май 2024 г., съобщиха от Община Хасково

Конкурсната програма ще се проведе на 11 май 2024 г., вторият ден от събора. Участват любителски групи и индивидуални изпълнители на автентичен фолклор в пет категории: певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители, народни обичаи.

За конкурса на 11 май е необходимо участниците да попълнят заявка по образец и да я изпратят на имейл: culture@haskovo.bg или на адрес: 6300 Хасково, Община Хасково, пл. „Общински“ №1.

Участниците ще бъдат оценявани от жури от фолклористи, етнографи и хореографи. Във всяка категория Община Хасково присъжда златно, сребърно и бронзово отличие, както и грамоти за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за представянето си на уникалния събор за самодейци и автентични изпълнители.

Във всяка от празничните фолклорни вечери на 10, 11 и 12 май 2024 г. на сцената на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ще гостуват любими народни изпълнители. Ще се вият кръшни хора, ще се пеят вечните български народни песни, ще се представят автентични носии, а на кичести люлки в парка ще се срещат моми и момци.

„Община Хасково очаква на Националния събор „Китна Тракия пее и танцува“ ценители на българското народно творчество и занаяти от цялата страна в три празнични дни - 10, 11 и 12 май 2024 г. За да покажем, че духът на българите е силен, традициите са живи, а България е вечна!“, призоваха от местната администрация.

Регламентът и заявката за участие са публикувани на сайта на Община Хасково, които може да видите тук.

„Китна Тракия пее и танцува“ е фолклорната емблема на град Хасково. През своята десетилетна история съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини