От х:

Днес в x:

МВР тества системата за биометрия. Новите документи от 29.03

Бързата процедура ще позволи светкавична обработка на десетките хиляди граждани, чиито документи трябва да се подменят през тази година

Тестване на новата система за снемане на биометрични данни и издаване на нови документи за самоличност правят днес в хасковската паспортна служба. Три кабинки ще обслужват нуждите на 67 558 души от областта чиито лични карти изтичат през 2010-та година. Издаването на новите документи пък ще започне от 29-ти март. От 15-ти март ще се спира с приемането на заявления за за издаване на документи от сегашния образец. Ще се изпълняват само бърза и експресна поръчка, а от 24-ти март няма да се приемат никакви документи, ще се връчват само готовите от сегашния образец.

Самата процедура по снемане данните за лични карти и шофьорски книжки отнема максимум 5 минути. Тя включва цифрова снимка и цифров подпис. Няма да се взимат данни за ръст и тегло, разсея слуховете Снежана Митошева-началник група „Български документи за самоличност“. За издаване на задграничен паспорт се вземат и пръстови отпечатъци. Те са само от показалците на двете ръце.

Пръстовите отпечатъци за международни паспорти се взимат само от показалците

Досегашните документи запазват валидност до края на срока им. Ако той изтича в началото на годината, преди още новата система да е влязла в сила, гражданите получават 6 месечна отсрочка да ги подменят. До изтичането на този период може да карате със старите, макар и вече изтекли като срок лични карти и шофьорски книжки, без да подлежите на глоба.

Снимките вече ще се правят само в паспортна служба

От 29-ти март ще се издават личните документи по новия образец само в обикновената услуга. Тя струва 18 лв за лични карти, 25 за шофьорски книжки и 40 за международни паспорти. От 6-ти април се въвеждат и другите две услуги, бърза и експресна, в познатото съотношение 1:2:5. Тоест при обикновена услуга за лична карта от 18 лв, бързата поръчка ще е 36, експресната-90 лв.

Г.Христов

Снежана Митошева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини