От х:

Днес в x:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Турция, която е член на НАТО, е смятана за убежище на лидерите на ислямистката терористична организация Хамас. Сега турският президент Ердоган отново прие лидера на Хамас Хания. Какво ги свързва?

Реджеп Ердоган отново се срещна с лидера на Хамас Исмаил Хания. Турският президент призова палестинците към обединение и се застъпи за прекратяване на огъня в Газа. Според турския телевизионен канал TRT срещата се е провела в Истанбул.

Подкрепата за Хамас от Турция не е само политическа

Турция, която е член на НАТО, от години поддържа контакти с милитаризираната ислямистка организация. Според американския мозъчен тръст „Фондация за защита на демокрациите“ Хамас получава от Турция не само политическа, но и финансова и материална помощ.

Хамас контролира ивицата Газа от 2007 година, а близо 40 държави я категоризират като терористична организация. Сред тях са Израел, членките на ЕС, САЩ и повечето други членки на НАТО, но не и Турция.

Ердоган официално осъди терористичната атака срещу Израел на 7 октомври, но той определи Хамас като „група за съпротива“. А Израел, който е съюзник на НАТО, турският президент многократно вече е наричал „терористична държава“.

В момента Хамас и Турция поддържат интензивни политически контакти - няколко дни преди срещата си с Ердоган, Хания проведе разговори с турския външен министър Хакан Фидан в Катар. Отношенията между Хамас и управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието датират от повече от десетилетие. Още през 2012 година Ердоган, тогава като министър-председател, покани Хания в страната. На последните избори, провели се в Палестинската автономия през 2006 година, Хания беше избран за премиер.

Понастоящем Турция се смята за сигурно убежище на лидерите на Хамас. През последните години както Хания, така и други лидери на организацията са получили турско гражданство. Това се отнася и за бившия заместник на Хания - Салех ал-Арури, който беше убит при атака с дрон в Ливан в началото на 2024, зад която се предполага, че стои Израел.

Хамас се финансира през Турция?

Турция играе важна роля и за финансирането на Хамас. За това говорят няколко разследвания, които разкриват как през турски банки достигат пари до ислямистите. Част от сумите са изпратени от поддръжници на Хамас, живеещи в страни членки на ЕС. Според турски медии и самото правителство в Анкара е предоставило през 2012 година 300 милиона долара на военизираните ислямисти в ивицата Газа. А турски неправителствени организации са заподозрени, че събират дарения за Хамас.  

Махмуд Абас, Реджеп Ердоган и Исмаил Хания през юли 2023 в Анкара  Снимка: ANKA

Няколко компании със седалище в Турция са свързвани с Хамас и са санкционирани от САЩ заради подкрепа за тероризма. Същото важи и за Джихад Ягмур - представителя на Хамас в Турция, за когото се твърди, че събира пари за организацията там. Американски съд установи, че Ягмур е финансирал терористично нападение на Хамас на Западния бряг през 2015 година, при който бяха убити двама израелци с американско гражданство. След терористичната атака на 7 октомври 2023 година американското финансово министерство постави четирима предполагаеми привърженици на Хамас, които живеят в Турция, в санкционния списък за тероризъм.

Ердоган иска чрез Хамас да разшири влиянието си в региона?

От известно време турският президент Ердоган се опитва да посредничи между враждуващите политически лагери на палестинците: между ислямистката организация Хамас и светската партия Фатах, която контролира Палестинската автономия в Западния бряг с президент Махмуд Абас.

В интервю за германската обществена телевизия ZDF турският журналист Фехим Таштекин, който живее в изгнание, заяви, че Ердоган иска да сложи Хамас на масата за преговори с Фатах, така че да направи организацията международно приемлива. „Ако Турция успее да трансформира Хамас, това ще означава и Хамас да се дистанцира от Иран“, казва Таштекин. Целта на Ердоган може да е по този начин да отслаби влиянието на Иран в региона и да подсили позициите на Турция.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини