От х:

Днес в x:

Бойкот на заведения в Турция заради покачване на цените

Призив за бойкот на ресторантите и кафенетата заради покачване на цените предизвика смесени реакции от стрaна на клиенти и собственици на заведения през уикенда.

От близо седмица в турските социални мрежи се обсъжда повишаването на цените по заведенията - на чаша чай до 60 лири (3,40 лв.), на чаша кафе - до 80 лири (4,50 лв.) и на една курабийка - 110 лири (6,20 лв.). Такива цени предлагат заведения в по-скъпите райони на Турция. Това провокира и потребителите в социалните мрежи да инициират „бойкот“ на 20-21 април, за да изразят недоволството си, съобщават турски медии.

Турски репортери провериха кафенета и ресторанти в различни райони на Истанбул и установиха, че някои заведения са почти празни, докато в други има опашки от клиенти, очакващи обслужване. В луксозните ресторанти в квартал „Акаретлер“ на Бешикташ в Истанбул масите са били частично запълнени. Безлюдни са останали и много барове през деня, но с очаквани резервации за вечерта. Кафенетата ма истанбулския площад „Таксим“ са били оживени, а пред някои дори имало опашки.

Някои собственици на заведения са скептични относно ефективността на бойкота.

„Честно казано, не мисля, че бойкотът ще се проточи. Въпреки че вали и е уикенд, много хора са навън“, казва един от собствениците на ресторант в Бешикташ.

Междувременно клиентите на заведенията изразиха своята подкрепа за бойкота, но смятат, че в него липсва решение.

„Наясно съм с призива за бойкот и го подкрепям, но няма да отидем два дни и после какво ще стане? Може би ще се повиши осведомеността, но тя трябва да бъде устойчива“, заяви жител на мегаполиса.

Работници от ресторантьорския бранш пък посочват метеорологичните условия като причина за рязкото намаляване на потока от хора.

„Обикновено е трудно да се намери място за сядане в нашето заведение през почивните дни. Но този уикенд е спокойно. Мисля, че е така заради студеното време... Не заради бойкота“, казва барман на заведение в Истанбул.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини