От х:

Днес в x:

9 милиона кубика мръсни води пуснати в реките през 2008-а

9 милиона кубически метра отпадни води са зауствани без пречистване в повърхностни водни обекти, поради неработещи все още пречиствателни станции в населените места от Хасковска и Кърджалийска област, информираха от РИОСВ. Данните са за 2008 година.

Общото количество отпадни води е 44 375 000 кубика. Те са от общо 33 предприятия. Те са включени в системата за контрол на обекти, формиращи и заустващи отпадни води предимно в реки и язовири.

9 545 000 кубически метра от тези 44 милиона са битови отпадни води отчетени за 2008 година от дванадесет «ВиК» дружества в Хасковска и Кърджалийска области. Това са дружествата за води и канализация в градовете – Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Ивайловград и Любимец, област Хасково и Кърджали, Крумовград, Момчилград, Ардино и Джебел в област Кърджали.

До края на март всичките 33 обекта трябва да подадат в РИОСВ – Хасково попълнени информационни карти с данни за 2009 година. След това предоставената информация се въвежда в единна национална информационна система.

Предприятията от региона, които са задължени да попълват информационни карти, заустват отпадните си води  в поречията на реките Марица и Арда. 20 от обектите, подлежащи на разрешителен режим по Закона за водите, както и тези с издадено комплексно разрешително по Закона за опазване на околната среда работят в област Хасково, а останалите 13 в Кърджалийска област. Такива са предимно големите промишлени предприятия като „Вулкан Цимент” АД, “Неохим” АД - Димитровград, “ОЦК” АД - Кърджали, „Каменица”АД – Хасково, канализационните клонове от населените места, както и някои по-малки обекти, изпускащи силно замърсени отпадъчни води.

Haskovo.net

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини