От х:

Днес в x:

6 °C

Антон Иванов: Следващият кмет на Хасково ще е от ГЕРБ

Антон Иванов е общински съветник в ОБС Хасково, председател на групата съветници от ГЕРБ. Строителен предприемач. На местните избори през 2007 година бе кандидат за кмет, издигнат от партия ГЕРБ.

 

 

- Господин Иванов, на срещата с вътрешния министър Цветан Цветанов преди седмица в Хасково казахте, че загубите за държавата от опорочените обществени поръчки са съизмерими с щетите от организираната престъпност.

- Точно така е. Обществените поръчки са най-организираната престъпност в България. Това е една добре смазана машина, която работи безупречно. Преди всичко защото става дума за професионалисти. Всичко, което те правят, е в законна форма, а в същото време загубите за държавата са огромни. Ще ви дам един пример. На един от последните конкурси, на който се явявах, възложителят, в случая община Ямбол, бе поставил такива условия, че да спечели определена фирма.

- И коя е тази фирма?

- Нарича се „Дияна комерс“. Ямболска фирма.

- И какви бяха условията, които предопределиха един единствен победител?

- Например – през последните три години кандидатите да имат изпълнени минимум 20 договора по закона за обществените поръчки. Абсурдното е, че за три години в България не се изпълняват 20 обекта в такъв мащаб.

- А какъв беше обектът в Ямбол?

- Реконструкция на училищна сграда в социално заведение, най-общо казано. Зададената финансова рамка беше 4 милиона и 40 хиляди лева. Спечелилата фирма бе предложила 4 милиона и 30 хиляди лева.

- Дотук нищо нередно.

- Да, но дотук. Защото след разговори с някои от останалите участници уточнихме, че нашите оферти са били в рамките на 2 милиона и 800 000 лв. С други думи – Ямбол в движение реализира загуба от един милион и двеста хиляди лева.

- Да знаете случайно, че кметът на Ямбол Георги Славчев е от ГЕРБ?

- Знам. Какво от това?

 - А защо дадохте пример с Ямбол? Това значи ли, че при обществените поръчки в Хасково всичко е наред?

- Не мога да кажа. От много години не участвам в конкурси в Хасково. Доколкото знам, сега текат процедури за 10-те обекта, които ще се финансират с 10 млн. лв. Но не виждам обявата за конкурсите в сайта на общината. Може би още не са готови. Ще бъде интересно да видим дали ще обявят конкурс за всички накуп, или за всеки един обект поотделно.

- Какво според вас трябва да се направи, за да се избегнат възможностите за далавери?

- Тук е ролята на Сметната палата. Тя трябва да проверява спазени ли са процедурите. Преди всичко, аз съм убеден, няма комисия на конкурс за обществена поръчка, която да не е зависима от този, който я е назначил.

Аз съм участвал, както вече казах, в много процедури. За някои от тях съм абсолютно убеден, че офертите на кандидатите са били подменени.

- Има ли според вас поне една обществена поръчка в България, която да е била проведена честно?

- Аз например съм печелил конкурса за ремонт на РПУ Димитровград. Дори не присъствах при отварянето на офертите. Мисля, че там нямаше нищо нередно. Но беше малка поръчка – за около 200 000 лв.

- Добре, да попитам по друг начин. Смятате ли, че в България има проведен конкурс за голяма обществена поръчка, да речем – за над 5 млн. лв., който да е бил честен?

- Аз не съм виждал такъв.

- Преди близо година групата на ГЕРБ напусна сесията на Общинския съвет. Поводът беше гласуването на комисия за предотвратяване на конфликт на интереси. В нея не влезе нито един представител на опозицията в ОбС. Сега, година по-късно – имате ли информация какво е свършила тази комисия?

- Абсолютно нищо. Дори не мисля, че изобщо са се събирали. Това бе мъртво родена структура.

- Но бе създадена заради изискването на закона.

- Формално законът бе спазен. Но само формално. Резултат – нулев.

- Как оценявате работата на Общинския съвет през последната година. Съвпада ли с оценката на председателя Делян Делчев в неговия отчет?

- Общинският съвет през последната година работеше така, както си работеше и през 2008-а, и през 2007-а. Нищо ново.

- Е, мнозинството обаче все пак се съобразява с настъпилите промени в обществото от лятото на миналата година.

- Да, изглежда че се съобразява донякъде. Но това е нормално.

- Вие като група съветници от партия ГЕРБ, която все пак управлява държавата, какво правите?

- Каквото можем. Участваме в работата на всички комисия, въпреки че не сме членове. Възразяване на предложения, с които не сме съгласни. Това можем да направим като опозиция.

- Ще се кандидатирате ли за кмет на местните избори догодина?

- По-вероятно – не. Но всичко зависи от волята на партията. Тези неща тепърва ще се обсъждат. Ще направим консултации с членовете на партията, с хората, с избирателите.

- А как виждате бъдещия кмет на Хасково. Сегашният градоначалник Георги Иванов каза наскоро в едно интервю, че работи за обществото, но и за себе си.

- Не съм го чел това интервю, затова не мога да коментирам. Но при всички случаи нашият кмет не трябва да изповядва подобни ценности.

- Вашият кмет? Смятате, че следващият управник на Хасково ще е от вашата партия?

- Абсолютно съм убеден, че следващият кмет на Хасково ще е от ГЕРБ.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
05 дек 2020
Последни новини