От х:

Днес в x:

Антон Иванов: Следващият кмет на Хасково ще е от ГЕРБ

Антон Иванов е общински съветник в ОБС Хасково, председател на групата съветници от ГЕРБ. Строителен предприемач. На местните избори през 2007 година бе кандидат за кмет, издигнат от партия ГЕРБ.

 

 

- Господин Иванов, на срещата с вътрешния министър Цветан Цветанов преди седмица в Хасково казахте, че загубите за държавата от опорочените обществени поръчки са съизмерими с щетите от организираната престъпност.

- Точно така е. Обществените поръчки са най-организираната престъпност в България. Това е една добре смазана машина, която работи безупречно. Преди всичко защото става дума за професионалисти. Всичко, което те правят, е в законна форма, а в същото време загубите за държавата са огромни. Ще ви дам един пример. На един от последните конкурси, на който се явявах, възложителят, в случая община Ямбол, бе поставил такива условия, че да спечели определена фирма.

- И коя е тази фирма?

- Нарича се „Дияна комерс“. Ямболска фирма.

- И какви бяха условията, които предопределиха един единствен победител?

- Например – през последните три години кандидатите да имат изпълнени минимум 20 договора по закона за обществените поръчки. Абсурдното е, че за три години в България не се изпълняват 20 обекта в такъв мащаб.

- А какъв беше обектът в Ямбол?

- Реконструкция на училищна сграда в социално заведение, най-общо казано. Зададената финансова рамка беше 4 милиона и 40 хиляди лева. Спечелилата фирма бе предложила 4 милиона и 30 хиляди лева.

- Дотук нищо нередно.

- Да, но дотук. Защото след разговори с някои от останалите участници уточнихме, че нашите оферти са били в рамките на 2 милиона и 800 000 лв. С други думи – Ямбол в движение реализира загуба от един милион и двеста хиляди лева.

- Да знаете случайно, че кметът на Ямбол Георги Славчев е от ГЕРБ?

- Знам. Какво от това?

 - А защо дадохте пример с Ямбол? Това значи ли, че при обществените поръчки в Хасково всичко е наред?

- Не мога да кажа. От много години не участвам в конкурси в Хасково. Доколкото знам, сега текат процедури за 10-те обекта, които ще се финансират с 10 млн. лв. Но не виждам обявата за конкурсите в сайта на общината. Може би още не са готови. Ще бъде интересно да видим дали ще обявят конкурс за всички накуп, или за всеки един обект поотделно.

- Какво според вас трябва да се направи, за да се избегнат възможностите за далавери?

- Тук е ролята на Сметната палата. Тя трябва да проверява спазени ли са процедурите. Преди всичко, аз съм убеден, няма комисия на конкурс за обществена поръчка, която да не е зависима от този, който я е назначил.

Аз съм участвал, както вече казах, в много процедури. За някои от тях съм абсолютно убеден, че офертите на кандидатите са били подменени.

- Има ли според вас поне една обществена поръчка в България, която да е била проведена честно?

- Аз например съм печелил конкурса за ремонт на РПУ Димитровград. Дори не присъствах при отварянето на офертите. Мисля, че там нямаше нищо нередно. Но беше малка поръчка – за около 200 000 лв.

- Добре, да попитам по друг начин. Смятате ли, че в България има проведен конкурс за голяма обществена поръчка, да речем – за над 5 млн. лв., който да е бил честен?

- Аз не съм виждал такъв.

- Преди близо година групата на ГЕРБ напусна сесията на Общинския съвет. Поводът беше гласуването на комисия за предотвратяване на конфликт на интереси. В нея не влезе нито един представител на опозицията в ОбС. Сега, година по-късно – имате ли информация какво е свършила тази комисия?

- Абсолютно нищо. Дори не мисля, че изобщо са се събирали. Това бе мъртво родена структура.

- Но бе създадена заради изискването на закона.

- Формално законът бе спазен. Но само формално. Резултат – нулев.

- Как оценявате работата на Общинския съвет през последната година. Съвпада ли с оценката на председателя Делян Делчев в неговия отчет?

- Общинският съвет през последната година работеше така, както си работеше и през 2008-а, и през 2007-а. Нищо ново.

- Е, мнозинството обаче все пак се съобразява с настъпилите промени в обществото от лятото на миналата година.

- Да, изглежда че се съобразява донякъде. Но това е нормално.

- Вие като група съветници от партия ГЕРБ, която все пак управлява държавата, какво правите?

- Каквото можем. Участваме в работата на всички комисия, въпреки че не сме членове. Възразяване на предложения, с които не сме съгласни. Това можем да направим като опозиция.

- Ще се кандидатирате ли за кмет на местните избори догодина?

- По-вероятно – не. Но всичко зависи от волята на партията. Тези неща тепърва ще се обсъждат. Ще направим консултации с членовете на партията, с хората, с избирателите.

- А как виждате бъдещия кмет на Хасково. Сегашният градоначалник Георги Иванов каза наскоро в едно интервю, че работи за обществото, но и за себе си.

- Не съм го чел това интервю, затова не мога да коментирам. Но при всички случаи нашият кмет не трябва да изповядва подобни ценности.

- Вашият кмет? Смятате, че следващият управник на Хасково ще е от вашата партия?

- Абсолютно съм убеден, че следващият кмет на Хасково ще е от ГЕРБ.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини