От х:

Днес в x:

„Възраждане“ в Хасково: Ако съставим правителство, ще ограничим купения и корпоратен вот

    „Отиваме на нови избори за общински съветници. Настоящият общински съвет е нелегитимен, незаконосъобразен и трябва да бъде разпуснат незабавно“. Това коментира на пресконференция днес Ясен Колев, който бе общински съветник в разпуснатия състав в Хасково и председател на общинската структура на „Възраждане“ в областния град. Реакцията бе изказана ден след оповестяване на решението на Върховния административен съд за касиране на изборите, с което бе потвърдено решението на Административен съд – Хасково.

    Колев заяви, че очаква частичните местни избори да бъдат в периода 23 – 30 юни 2024 г. С указ на президента Румен Радев за 9 юни 2024 г. са насрочени вече изборите за членове на Европейския парламент от Република България и предсрочните парламентарни избори.

    Хасковлията каза още, че с новите избори регионът най-после може да получи едно адекватно управление, различно от това, което в момента управлява нашата „завладяна община“.

    Съдебното решение беше коментирано и от народния представител Георги Георгиев. Той заяви, че казусът е приключил в тяхна полза, включително и на всички политически формации от опозицията, които жалиха решението от изборите за местна власт от 29 октомври 2023 г.

    „Както се вижда от решението на съда и както стана ясно от експертизата на Административен съд – Хасково партия „Възраждане“ е най-ощетената формация в тези порочни избори за общински съветници. Ние смятаме, че тази неправда може да бъде поправена с престоящите нови предсрочни избори за Общински съвет“, коментира Георги Георгиев.

    „Това нещо може да не се случи така, защото заради конституционните промени, които сътвориха ПП-ДБ заедно с ГЕРБ и ДПС, този конституционен буламач, който ние от „Възраждане“ и в парламента много силно осъждахме и критикувахме, дори поискахме от Конституционния съд да върне тези промени. В момента заради това нещо президентът Радев е ограничен в своите служебни правомощия и в момента кабинетът, който ще управлява и вече трябва да се е заклел пред Народното събрание, този кабинет реално е част от сглобката. В този кабинет участват както министри на ГЕРБ и ДПС, така и министри на ПП-ДБ. Сглобката продължава да работи и в служебното правителство“, каза Георги Георгиев. Според него и този път няма да се ограничи купения вот и честността на предстоящите парламентарни и евроизбори, а след това и за общински съветници. Той смята, че това може да бъде избегнато, ако всички граждани излязат и гласуват. Допълни, че ако „Възраждане“ успее да състави правителство, ще гарантират честността на провеждане на местните избори в Хасково, включително ще спрат или намалят до максимум купуването на гласове в страната.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Гледам фотографите който са приложени към тази статия,и за пореден път се убеждавам, че в България дребните мошеници стават политици,и се превръщат в професионални крадци.
    • 2
      Ск
      Скрийте се
      1 0
      08:51, 10 апр 2024
      Какво правителство. Отивайте в 3та глуха където ви е мястото.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини