От х:

Днес в x:

14 °C

Задължителната ваксина противоречи на конституцията

Взривът на морбили в Хасково и региона се дължи на големия брой не имунизирани. Заключението е на здравни инспектори и джипита. Морбилите обаче са включени в задължителния имунизационен календар на република България. В нормативните документи е записано, че ако лице не се подложи на задължителна имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв. При повторно нарушение - до 200. На такава глоба подлежат и родители, които не имунизират децата си. Ежемесечно от Здравната инспекция огласяват броя на глобените. Той варира от 0 до 5-6 случая. За година едва се стига до двуцифрено число.

Задължителна имунизация за морбили се прави на 13 месечна възраст, следва реимунизация на 12 години. Значи толкова ли е трудно ако родител пропусне тези срокове, по информация от Джипито, инспекцията да натресе глобата. Тя може и да е малка, но пък ваксината е безплатна. Отделно, че е за доброто на децата ни.

Какво става с тези които нямат лични лекари? Ами нищо. Дори по време на епидемия, медиците не могат задължително да турят иглата на всеки, който няма джипи и твърде вероятно не е имунизиран. Нищо ,че този контингент е обществено опасен, като преносител на болестта. А от морбили можеш да се разболееш дори да си имунизиран, но имаш контакт със заразоносител. И при други болести е така, при това далеч не толкова безобидни. Не че морбили е безобидна. От нея при определени ситуации се умира. Значи в интерес на обществото е неимунизираните, да бъдат имунизирани. Но не може. Защото,

Конституцията не позволява задължителна имунизация.

Според върховния закон на страната ратифицираните международни конвенции са част от нормативната уредба на страната и дори се ползват с предимство пред вътрешното законодателство, с които си противоречат.

Член 2 от КОНВЕНЦИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И НА ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИЛАГАНЕТО НА ПОСТИЖЕНИЯТА НА БИОЛОГИЯТА И МЕДИЦИНАТА гласи:

"Интересът и благото на човека имат преимущество над интереса на обществото или този на науката".

И по надолу в член 5-ти

"Всяка интервенция, свързана със здравето се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице. Това лице получава предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията, както и за произтичащите от нея последствия и рискове.

Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент

Нещата стават много интересни при прочит на Закона за здравето. Член 209-ти:

"Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или ИМУНИЗАЦИЯ, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв."

Дори и безплатна ваксината срещу морбили Приорикс се пренебрегва от мнозина

Че тези глоби не се налагат си пролича и по време на извънредната имунизация в хасковското училище „Никола Вапцаров“. Там имаше случаи на морбили и здравната инспекция ваксинира 25 деца от 3-ти и 4-ти клас, които не са били имунизирани. Медицинските екипи чинно изчакаха събирането на 25 писмени разрешения от родителите. „Не можем да ги имунизираме насила“ лаконично обясни епидемиолог №1 д-р Снежана Иванова. Медиците могат само да разяснят ползата от ваксините за здравето на децата им. Не и обаче да се позоват на закона: Длъжни сте, защото иначе поставяте обществото под заплаха. Което си е самата истина.

Все пак огромното мнозинство от децата, влезли в системата на образованието, детски градини и училища, са имунизирани. Иначе коя майка ще ги пусне при потенциални заразоносители? При влизане в детската градина щателно се изследва картона на малкото. Ако няма ваксина, му се прави ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Това е записано в наредба №26 от 2007 година, в която са изброени всички ваксини от задължителния имунизационен календар, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за приемането на децата в социални заведения. Но пак се опира до въпроса за съгласието. Член 220 от закона за здравето, алинея втора:

(2) Който окаже медицинска помощ без информирано съгласие на пациента или в нарушение на изискванията за даване на информирано съгласие от пациента,

се наказва с глоба от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - с лишаване от правото да упражнява медицинска професия за срок от 6 месеца до 1 година

Значи в такъв случай, детето не се приема в детската градина. Това обаче е дискриминация и противоречи на основния закон на страната. Какво става тогава, ако една майка даде детето си на градина но по религиозни да речем подбуди, откаже имунизация? Или нарушаваме правата на останалите деца или нейните.

От всичко казано дотук излиза, че дори и в мисията си да защитава живота и здравето на гражданите си и да се грижи за благото на обществото като цяло, държавата се е вкарала в една неразрешима абракадабра. Ще попитате защо хората трябва да откажат нещо, което очевидно е за тяхно добро. Ами защото хората понякога действат ирационално. Защото има секти, които дори отказват животоспасяващо преливане на кръв по религиозни подбуди. Или защото общественото мнение се мени непредсказуемо. За да се върнем към темата за имунизациите, трябва да споменем диспута, който набира скорост в Щатите, една безспорно правова държава. Че имунизациите имат пряка връзка със зачестяването на случаите на аутизъм. Това е тежко психическо заболяване, нелечимо. Вярно или не, думата имат специалистите, но висшия суверен гражданинът може да реши така, и да каже: Баста! Не искам! Тогава?

Сега засега единствената предпоставка за съхраняване на общественото здраве е, че ваксините за най-опасните болести са безплатни. Докато ваксините срещу смъртоносните Хемофилус инфлуенца и Пневмококи струваха съответно 55 и 130 лв, си ги бяха поставили само около 1 процент от населението на страната.

Явно наистина всичко зависи от парите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини