От х:

Днес в x:

Затваря ли ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград?

След като ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ официално обяви, че ще спре временно работа, в Димитровград започна да се говори и че местната ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград прекратява дейност за неопределен срок.

Ако тази новина се потвърди, това означава, че в рамките на една седмица две от въглищните централи в България прекратяват производството си на електроенергия, поне временно.  Вероятната причина са ниските цени на електроенергията на борсата и високата й себестойност, произвеждана от въглища, което поставя пред невъзможност въглищните централи да реализират продукцията си на свободния пазар.

Служители на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград споделиха, че окончателното решение дали ще бъдат затворена централата се очаква до края на днешния ден, като към този момент няма официална позиция от местна централа. Но според работещи там, от централата ще бъдат освободени служителите в пенсионна възраст и тези с временни трудови договори. Предполага се, че ще остане на работа минимален състав от служители, които са ценни за работодателя, а останалите ще имат възможност да се прехвърлят на работа в "Брикел" или да бъдат освободени и да се регистрират за обезщетения за безработица в Бюрото по труда.

Ако тази информация бъде потвърдена, ще изглежда като изненада за "Работодател на годината за 2021г." - ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, след като в края на 2023г. бе обявено увеличаване на заплатите с 15%, както и намерение да наемане на нови 50 служители през текущата 2024 г.

Вероятно ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград ще има икономическа възможност да работи през студените зимни месеци или при определени глобални икономически или политически събития, като избухването на войната в Украйна, след която драстично се повиши цената на електроенергията в Европа заради скъпия газ.

Основният проблем за въглищните централи е, че цената на газа към момента е много ниска и газовите централи работят на ниски цени, както и непрестанно увеличаващите се фотоволтаични мощности. Днес в обедните часове приносът на фотовлтаиците е 24% от произвежданата електроенергия в страната, а на въглищните  централи около 17%.

До към 2025 г. България ще продължи да разчита на съществуващите въглищни мощности, които обаче участват в покриване на потреблението на пазарен принцип, но в средносрочна перспектива възобновяемите енергийни източници ще започнат да ги изместват. Това е заложено в интегрирания план "Енергетика и климат", който се актуализира и е заложено до 2030 г. екологичните източници за производство на ток да станат 11 ГВ, коментира заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен форум, организиран от "Капитал". Пред форума екоминистърът Юлиян Попов отбеляза, че в Европа всяка година спада производството на ток от въглища с 26 %.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Ти
    Тити
    48 -15
    17:43, 21 фев 2024
    Време беше този замърсител да спре да бълва цялата менделеева таблица и сажди, които дишат всички в региона
    • Ал
      Али химика
      15 -25
      20:38, 21 фев 2024
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Ле
    Лени Б
    42 -12
    17:47, 21 фев 2024
    Вече ще ни трови само когато падат милиони :) голямо успокоение. Дано всички напуснат или бъдат уволнени, да си намерят работа която да не причинява болести на децата ни, а тази развалина да не може да запали повече.
    • Ма
      Манго
      15 -19
      20:37, 21 фев 2024
      А сега да видим дали, щото когато работеха и Вулка... Виж коментара
    • Ле
      Лени Б
      22 -10
      22:52, 21 фев 2024
      Защото е бил комунизъм, къде ще живееш е определяло БКП, границите са били затворени и никой не е можел да ходи никъде!
  • 3
    Пл
    Платени к@рви
    5 -8
    20:35, 21 фев 2024
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 4
    Ох
    Ох
    7 -20
    22:46, 21 фев 2024
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ти
      Тити
      17 -7
      22:57, 21 фев 2024
      По добре мисли ти какво ще правиш, не мисли вместо другите
  • 5
    Сн
    СН
    8 -9
    01:01, 22 фев 2024
    Купувайте тестета карти, химикали и правете турнир на картаджиите и писарите от мариците на Иван Костов и Пеевски..
  • 6
    Йо
    Йони
    18 -2
    10:33, 22 фев 2024
    Абе хората от теца които коментират не се ли усещат, че с тези грозни изказвания не будят никакво съчувствие, а по скоро палят все повече раздразнението в населението в Димитровград. Като цяло съжалявам хората които вероятно ще остан без препитание, но вместо да се обсъждат теми свързани с това дали обществото и ръководните органи могат да направят нещо за да смекчат негативните последствия то само обиди се ръсят. В статията никъде не пише че момчетата и момичетата от дишай Димитровград са повлияли за затварянето на теца , както и ясно е написано че това не е съвсем сигурно, но дори да не се случи сега, работниците там трябва да започнат да се оглеждат за други подходящи за тях работни места
  • 7
    То
    Тони
    12 -6
    10:51, 22 фев 2024
    Те трябва да обявят фалит,щото от поне 5 години са все на загуба и не си плащат задълженията,включително и за осигуровки. Сега като освободят работниците, НОИ с нашите пари ще плаща обезщетения на съкратените,без работодателя да е внесъл дължимите вноски. Така хем дишахме боклуците им,за да могат те да лапат,хем сега ще им плащаме за да не работят. И съм сигурна,че НОИ/НАП няма да си потърсят дължимите вноски от ТЕЦа.
    • Говориш глупости. Няма такъв филм в който ще плаща... Виж коментара
    • До
      До Бай Ставри
      8 -3
      18:20, 22 фев 2024
      Всъщност ти потвърждаваш думите на Тони, че осигуровките на работниците не са внесени и ми е интересно кой ще го внесе щом не е работодателя "Всеки съкратен ще му бъде внесено в НАП и НОИ необходимите суми ако не са внесени от работодателя" кажи ни моля
    • До
      До Ставри
      9 -3
      18:24, 22 фев 2024
      Кажи ни кой от активистите с какво е опорочен, ти с кой от тях си се друсал, че твърдиш че са на наркотици? - "Хубаво е да има активисти, но поне да бъдат чисти и неопорочени. "
    • Ба
      Бай Ставри
      2 -3
      21:27, 22 фев 2024
      Защо мислиш, че съм се друсал с тях? Допусни, че по друга линия съм имал среща с някой от активните личности. Ти говориш за наркотици, аз нищо не съм споменал за нещо подобно. 😉
    • До
      До ставри
      3 -1
      16:45, 23 фев 2024
      Предположих, че намекваш за наркотици " са на препарати от Меделеевата таблица който са по токсични от тези на ТЕЦа", а за да си убеден в тази си теза би трябвало да имаш личен experience
    • Az
      Az
      0 0
      17:44, 23 фев 2024
      В НАП ли работиш, че си толкова компетентен?
  • 8
    .
    .
    3 -1
    12:51, 22 фев 2024
    Картофена държава
  • 9
    Ро
    Росица
    10 -3
    21:13, 22 фев 2024
    Супер, Браво!
    Вече не виждам нито денем, нито нощем пушилки от прозореца на спалнята ми.
    Живеем под чисто небе,както в Швейцария.
    Благодаря ви сърдечно хора че го спряхте този завод.

Още новини

Последни новини