От х:

Днес в x:

Двоен ръст на сигналите за онлайн престъпления срещу деца

    Над 46 359 сигнала за онлайн престъпления срещу деца са подадени на двете линии на Българския Център за безопасен интернет през 2023 г. Това съобщи експертът към Центъра Дима Додова по време на среща-дискусия на тема „Насилие и тормоз в интернет пространството“, провела се в зала „Хасково“, с участието на ученици от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“.

    Додова заяви, че сигналите са се увеличили двойно в сравнение с 2022 г., когато те са били 23 080. Притеснителен е фактът, че 95% от сигналите са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой сигнали, обработени за една календарна година от съществуването на Центъра от 2005 г. насам.

    „Силно се насявам, че броят на сигналите се увеличава не защото толкова много нарастват опасностите в интернет, а по-скоро, че хората научават за нас и виждат колко можем да им бъдем полезни“, каза Додова.

    Гост-лектор на дискусията бе Антоанета Василева, която е координатор на Националния център за безопасен интернет. Основни акценти бяха актуалните рисковете за децата в интернет - онлайн тормоз, разговори с непознати, попадане на неподходящо съдържание, игри с насилие, прекомерна употреба на устройства. В хода на дискусията бяха коментирани рисковете и последствията от определено поведение в интернет, умения за разпознаване на злоупотреба и онлайн тормоз, документиране на доказателства, разговор с доверени възрастни и използване на консултативната линия на Центъра за безопасен интернет.

    Срещата бе организирана от Община Хасково, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, съда и прокуратурата. С нея официално бе открита Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

    В днешния форум участие взеха иф. председател на Окръжен съд - Хасково Миглена Тянкова, председателят на Районен съд - Хасково Пламен Георгиев, заместник-председателят на Окръжна прокуратура – Хасково Дарина Славова, съдия Стратимир Димитров - координатор на проекта. Присъстваха заместник-кметовете Динко Тенев (секретар на МКБППМН) и Мария Вълчева, вр. и. д. началник на РУО-Хасково Силвия Касабова, секретарят на МКБППМН Юлия Динкова, директорът на ПМГ Гергана Петрова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини