От х:

Днес в x:

Сигнал: Търговци обявяват цени в лева и евро. И те дори не съвпадат

За нарушения в магазини, които обявяват цените си в евро, в противовес с действащото законодателство, сигнализира Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

Практиката в тези обекти е да се обявяват цени в евро, които при изчисление не съвпадат с посочените върху етикета цени в левове. Вижда се, че цената в евро е с по-висока стойност, ако се преизчисли в левове.

Потребителите са допълнително обърквани от поставени в близост до въпросните артикули по-големи табели с цени, които не съвпадат нито с тези в лева, нито с тези в евро, а са съвсем трети. Има и пример с две цени в лева върху опаковката на една и съща стока, сигнализира Руменова.

В един от обектите, в който цените са обозначени и в лева, и в евро, има несъвпадение в стойностите. Така например, една и съща стока се оказва, че струва едновременно и 6 евро, и 10 лева. Друга пък е 3,55 евро и 7 лв. За да е още по-голямо объркването, пред щандовете с дадените артикули с противоречиви цени на етикетите им в българска и в чуждестранна валута, са поставени огромни табели с трета цифра, която дори не е ясно за кои от всички стоки в близост до нея се отнася. Други пък имат две цени едновременно – 7 и 6 евро. Обявяването на две цени за една и съща стока в даден търговски обект е забранено.

В Закона за защита на потребителите ясно е записано, че цените на стоките и услугите трябва да бъдат посочени в левове, както и че не може в един магазин да има две различни цени за една и съща стока. 

Снимки: "Ние, потребителите"

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини