От х:

Днес в x:

Адвокатски сътрудник е задържан за измама с 8 апартамента в София

Прокуратурата го обвини и за незаконно държане на 13 пистолета, револвер, 2 автомата, пушка и 2 картечници

Адвокатски сътрудник е задържан по обвинение за незаконно придобиване на осем апартамента в София. Измамата се е случвала чрез използване на фалшиви документи.

Ощетени са самотноживеещи възрастни хора и наследници на починали, заяви Мирослав Данаилов, зам.-директор на СДВР, цитиран от БТА. След месеци работа по случая и акция по задържане, състояла се на 16 януари, са арестувани четирима души.

Началникът на отдел „Разследване“ Николай Станчев пък обясни, че придобитите имоти са жилища висока материална стойност в различни части на столицата. При схемата са използвани подставени лица, които, след като придобивали имотите, са правили замяна с обвиняемия за вещи, чиято стойност е драстично по-ниска - автомобили или имоти извън София.

Разследването продължава като се предполага, че обвиняемият е подпомаган от длъжностно лице.

Изрично бе посочено, че операцията е след доклад на материалите в прокуратура и след поискано и получено разрешение за претърсване и изземване от адреси и МПС на територията на София, като искането е предварително съобразено с разпоредбите на Закона за адвокатурата, с оглед функционалната неприкосновеност на адвокатите и адвокатските сътрудници. Искането на разследващите органи и наблюдаващият прокурор е одобрено от Първоинстанционния софийски районен съд и разрешение за действията е дадено. Задържани били още две жени и мъж, които след разпит са освободени. В рамките на проведени процесуално-следствените действия от адреси и автомобили са намерени и иззети документи, както и голямо количество незаконно оръжие и значителен брой боеприпаси, обявиха още от МВР.

Само часове по-късно и прокуратурата пусна официално съобщение по случая. Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 57-годишен мъж за ползване на неистински документи и за държане на оръжия и боеприпаси без надлежно разрешително, обявиха от държавното обвинение.

В периода от 02.08.2023 г. до 29.08.2023 г. „обвиняемият И.С. е ползвал неистински документи – саморъчни завещания, на които е придаден вид, че представляват конкретни писмени изявления на двама души, чрез което се дава правото на наследяване на имоти в ползва на определени лица“, разказват още от прокуратурата.

И.С. е обвинен и за това, че на 16.01.2024 г. в с. Иваняне е държал голямо количество огнестрелни оръжия и боеприпаси за огнестрелни оръжия без да има надлежно разрешение за това. При претърсвания на адрес в с. Иваняне са открити 13 пистолета, револвер, два автомата, пушка, 2 картечници и кутии с патрони.  Оръжията и боеприпасите са иззети като веществени доказателства.

С постановление на наблюдаващ прокурор И.С. е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини