От х:

Днес в x:

Проклятието на мъртвеца и ново търсене на изгубеното испанско злато

Изображение 1 от 3

  Интересните риалити поредици често се занимават с изгубени съкровища. Не е по-различно e и при „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“, чийто втори сезон дебютира по Viasat History на 18 януари в 22:00 часа.

  Търсенето на съкровища несъмнено е една от най-вълнуващите дейности, особено когато в края на такова приключение ви очакват артефакти с наистина висока стойност. Героите на „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“, чийто първи сезон дебютира точно преди година, четирима търсачи, рискуват много. Борбата с опасното време в Северна Америка и наближаващата зима, не прави нещата по-лесни. Златната мина, която чака в края на пътуването, обаче, може да им се отплати и за най-големите трудности.

  Преди да ви разкажем за новия сезон, ето историите на някои изгубени и намерени артефакти, изработени от този благороден метал.

  Търсенето на златни съкровища има и своя европейска, по-точно полска тема. На всеки няколко години въображението на любителите се разпалва от новини, че сме все по-близо до намирането на т.нар. „златен влак“. Легендата разказва, че представители на Третия райх, страхувайки се от съветска инвазия, са натъпкали цели 12 вагона с най-ценни предмети, включително злато. Въпреки предишните си неуспехи, търсачите на злато и съкровища все още не се отказват да ги търсят.

  Не винаги скъпоценните златни предмети се губят в мрака на историята. През лятото на 2023 г. Британският музей съобщи, че един от техните служители краде златни бижута, добавяйки ги към своята „колекция“. Това били предимно малки артефакти, използвани за научни изследвания, а не за показване. Незабавно започнатите полицейски разследвания били насочени към връщането на съкровищата.

  Скрита някъде в труднопроходимите земи на тихоокеанския северозапад, мистериозното местоположение на изгубената златна мина на Слумак убягва на златотърсачите от поколения и мнозина са загубили живота си в търсенето ѝ. Възможно е четиримата ловци на съкровища да имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време, суровият терен и 100-годишно проклятие стоят на пътя им.

  Но каква е тази мистерия на Слумак всъщност? Твърди се, че някъде дълбоко в планината Пит лейк, Британска Колумбия (Канада) е скрита златна жила на стойност милиарди долари. Тази притча за богатство отвъд човешкото въображение се предава през поколенията. Легендата на над 150 години описва поток в планината, покрит със злато: златната мина на Слумак.

  В тази история няма много факти, които да доказват, че е истина, но това изобщо не спирало златотърсачите да прииждат в района. През 1930-те стотици златотърсачи идват до Пит лейк в търсене на съкровище и много от тях намират смъртта си тук.

  Някои смятат, че историята за златоносната скала е само шега. Според Фред Бачис, местен историк, легендата за златото била измислена от местните в Пит лейк, за да привлекат златотърсачи, понеже това било доходоносно и създавало работа за хората.

  И въпреки това, и днес има хора, които търсят това място. Те публикуват репортажи от пътуванията си и си споделят насоки онлайн. И вече не става дума за златото – или поне, не изцяло само за това. Адам Палмър, например, член на екипа на „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“, прекарва 10 години в преследване на легендата.

  Бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата индианка изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец" на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията.

  От изгубени записки и карти на съкровища до тайни писма и истории, предавани от уста на уста, те следват загадъчни указания, за да открият истината, да изровят златото и, много вероятно, да пренапишат историята.

  Присъединете си към тези опитни златотърсачи в издирването на златото на Слумак – само по Viasat History – от 18 януари, всеки четвъртък, в 22:00 часа.

  Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини