От х:

Днес в x:

Хасковлии по-дисциплинирани да плащат данъците си

    Над 80 % събираемост на местните данъци и такси отчетоха от Общинската данъчна дирекция. Директорът на структурата Димитър Иванов съобщи, че въпреки връщането на суми заради съдебно решение по таксата за битови отпадъци за 2020 и 2021 година, в местната хазна от местните налози, такси и други услуги, като удостоверения за данъчна оценка, са влезли 26 млн.лв, което е с около 400 хил.лв. повече от събраното през предходната година.

    Тази добра успеваемост се дължи на завишения контрол и работа по събиране на просрочени задължения към Общината, коментира Димитър Иванов.

    В годините и данъкоплатците като цяло, и длъжниците стават все по-дисциплинирани, посочи и началникът на отдел „Контрол и събиране на местни данъци и такси“ към Данъчната общинска служба Петър Тошев.

    В началото на миналата година Общината е имала за събиране дългове за малко над 5 млн.лв., а по същото време в предходната сумата е била около 6,5 млн.лева. Съставените актове за установяване на задължения са били над 1500. Около 600 са новообразуваните изпълнителни дела годишно. Това обаче в никакъв случай не е самоцел на Общинската данъчна служба и към този сценарий се пристъпва едва, когато са изчерпани всички други възможни варианти, като съставяне на график за разсрочено плащане, например, категорични са от данъчната общинска структура. Като пример се посочва, че 2/3 от неизрядните данъкоплатци плащат дължимото още след установителните актове. Един от големите местни длъжници „Хасково Табак“, например, е внесъл в хазната през 2023 година 200 000 лв. за покриване на стари двегодишни задължения.

    От събраните досега суми от тази по данък "Придобиване" в бюджета са влезли 3,6 милиона лева- с около половин милион повече от предходната година. И това е най-сериозното перо.

    А иначе от днес започна плащането на местните налози. Това може да стане по всички начини и през всички посредници.

    При предплащане на дължимото до 31 април се полагат 5 % отбивка от сумата за ТБО и данък сгради. Много от гражданите използват тази възможност, въпреки, че могат да платят задълженията си към общинската хазна и на две равни вноски-до 30 юни и до 31 октомври. Не така стоят нещата с юридическите лица и това е обяснимо, тъй като фирмите разчитат на свежи пари и предпочитат да не ги изразходват в предплащане, а да използват възможността да си платят на вноски, обясни Димитър Иванов.

    В настоящата данъчна кампания отново хората ще получат уведомление за това какво дължат на адресите си, но бланките със справките няма да са вече в традиционния вид -с ПИН, както преди. Това се налага като практика, за да се предотвратят злоупотреби с лични данни, посочи шефът на данъчната служба. Димитър Иванов поясни, че местните данъци и такси могат да се проверят онлайн с ПИН от НАП или пък номерът да бъде поискан лично на място в Общинската данъчна служба.

    Днес вече има реализирани плащания на местните данъци и такси в касовия салон на Общинска администрация. От там съобщиха, че почетната гражданка хаджи Снежана Гарабед е спазила традицията си и е била първият данъкоплатец в кампанията.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Да
      Данъкоплатец
      43 -1
      17:32, 17 яну 2024
      Въпросът не е в плащането на данъците , а какво получаваме срещу тях. Платил съм над 5000 лв данък автомобили , но не виждам да е направено нещо по улиците на града или подобряване на движението.Затова тази година си прехвърлих авточмобилите в друга общита за по-ниски данъци. Мерси
    • 2
      Тр
      тротоари
      9 0
      08:43, 18 яну 2024
      не само пътищата са зле, тротоарите не са пипани от години, поне по изборите да бяха направили нещо, трябва да се назначи специалин човек за да следи състоянието, липсват плочки или не са циментирани както трябва, не са подравнени, хората се спъват, но управляващите летят и затова не забелязват
    • 3
      Ня
      Някой
      2 0
      09:48, 18 яну 2024
      Едни от главните улица "Добруджа" и " Преслав" са пълен ужас, но не само те ! Много правилен първи коментар по- горе, плащаме данъци, а насреща нищо не получаваме, но нали трябва да издържаме държавните служители които са на "хранилка"....
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини