От х:

Днес в x:

По-висока здравна вноска за безработни- 37,32 лв. месечно

По 37,32 лв. за здравна осигуровка ще дължат месечно през тази година хората, които сами внасят задължителните си по тази ставка. Това са например трайно безработните, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата.

Увеличението от 1 януари 2024 г. е на база на повишения минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, който вече е 933 лева. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 466,50 лв. и не повече от 3 750 лв. месечно, разясниха от НАП-Хасково.

Срокът за плащане на тези вноски е до 25-то число на месеца, последващ месеца на плащането. Така, първата здравната вноска с нов размер – тази за месец януари 2024 г., трябва да се внесе най-късно до 25 февруари.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават най-напред в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца, обръщат внимание от НАП. Прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Само за седмица, в офиса на приходната агенция в Хасково близо 80 жители на областта изясниха здравния си статус, като болшинството от тях са лица, работили и завърнали се от чужбина. По този повод, от НАП напомнят, че гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски онлайн през портала на НАП или чрез обаждане на телефон 0700 18 700.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини