От х:

Днес в x:

Върховният съд връща "Евролаб" на Капитан Андреево

По жалба на "Евролаб 2011" Върховният административен съд е отменил заповедта на директора на БАБХ от август 2022 г., с която беше наредено фитосанитарният и ветеринарномедицинският контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, да се извършват със съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед на пратките, осигурени от Българска агенция по безопасност на храните. Със същата заповед беше указано още проверките за идентичност да се правят от отдел ГИП "Капитан Андреево".

За решението на съдиите Любомир Гайдов (председател на състава и докладчик), Еманоил Митев и Емил Димитров първо съобщи сайтът bird.bg във Фейсбук. С него се отменя актът Административния съд в София, който преди година отхвърли оплакванията на "Евролаб". Пред ВАС и прокуратурата е пледирала за същото.

Върховните съдии обаче не приемат аргументите на БАБХ и се произнасят в полза на частната фирма. 

Заповедта е отменена на процедурни основания. Съдът обяснява, че преди издаването  ѝ е трябвало да бъдат съобразени минималните изисквания на закона, свързани с подготовката и издаването ѝ. БАБХ не е спазила тази процедура, позовавайки се на спешността на случая. Според съда - не е имало спешност, т.е. агенцията е трябвало да уведоми заинтересованите, че започва подготовката за издаването на заповедта, за да могат те да дадат становищата си. А с действията на БАБХ заинтересованите лица са били лишени от възможността да защитят правата и интересите си, смятат съдиите.

"От материалите по делото няма данни, а не се и твърди, че операторите са допуснали нарушения при товаро-разтоварната дейност. Легитимната цел на заповедта трябва да бъде предотвратяване или преустановяване на нарушения, свързани с националната сигурност и обществения ред, а от административната преписка и мотиви е видно, че де факто се създава нов ред при товаро- разтоварната дейност на ГКП "Капитан Андреево", пише в решението на ВАС.

Според съда дейността по фитосанитарния контрол не е ясно регламентирана в Закона за управление на агрохранителната верига. Няма как тези отношения да се регламентират с една заповед, издадена в условията на неотложност, обясняват върховните съдии. И допълват, че "тези отношения са важни, особено, когато се касае за животни и стоки, които преминават за първи път граница на държава членка от Европейския съюз. Това затруднява създаването на устойчива административна практика, която да е стабилна и предвидима за всички заинтересовани лица, които са придобили статут като такива и осъществяват дейността си съгласно действащото европейско законодателство".

"Съветът на Европа и ЕСПЧ подчертават, че принципите на правовата държава трябва да са водещи и в извънредна ситуация, каквато в този случай безспорно не е налице. Дори и да е необходимо компетентният орган да предприема извънредни мерки за преодоляване на създала се кризисна ситуация, актовете и действията на администрацията трябва да зачитат принципите за законност и съразмерност", се казва още в съдебното решение. То е окончателно, а БАБХ трябва да плати и 440 лв. съдебни разноски на "Евролаб 2011".

"Евролаб 2011" (приемник на друга частна компания, свързвана с лица от сенчестия бизнес) извършваше фитосанитарния контрол на най-големия граничен пункт в Европа (вкл. разтоварване на тировете, проверки на стоката, взимане на проби и изследване в частна лаборатория, разположена на "Кап. Андреево", обратно товарене, обработка на документите), но миналата пролет кабинетът "Петков" обяви, че слага край на "частната граница" и ще върне контрола в ръцете на държавата.   

"Евролаб" обаче атакува в съда абсолютно всеки опит на БАБХ да си върне контрола, серия заповеди влязоха в съда заради жалби и развръзката затъна в дела. През август, вече по времето на служебния кабинет, на "Кап. Андреево" отношенията между представителите на частната фирма и служителите на БАБХ се обтегнаха до такава степен, че се наложи да да се намеси жандармерията.

Източник: в-к Сега

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ше
    Шенген чао
    4 0
    23:35, 16 дек 2023
    После да не се чудите защо не ни пускат е шенген. Толкова са навързани всички, че 1 фирма не може да се махне от схемата.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини