От х:

Днес в x:

Мъжете в Хасковска област използват по-активно интернет от жените

83 % от домакинствата в Хасковска област имат достъп до интернет. Това показват данните от изследване на Териториалното статистическо бюро за използването на информационни и комуникационни технологии в региона.

Макар да е висок броят на ползващите интернет, всъщност той намалява с 8.8 процентни пункта спрямо предходната година, сочат сравнителните анализи. Разликата е почти съотносима с отбелязаната средна стойност за страната по този показател.

По дял на домакинствата с достъп до интернет областта е на 22- ро място в страната.

През 2023 г. 69.4% от лицата в област Хасково на възраст 16 - 74 години се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично.

Любопитен момент в анализа е съотношението между половете при активното използване на интернет. Данните показват, че в област Хасково мъжете са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с жените - съответно 70.6 и 68.2%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като 86.8% от лицата с висше образование, 71.2% от тези със средно образование и 53.1% от лицата с основно и по-ниско образование използват редовно глобалната мрежа през 2023 година. Използване на глобалната мрежа за взаимодействие с административни органи и публични институции в област Хасково се наблюдава при 16.0% от лицата, като е отбелязано намаление с 6.2 процентни пункта спрямо предходната година.

През 2023 г. в Южен централен район, който включва областите: Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, относителният дял на хората между 16 и 74-годишна възраст, които са купували стоки и услуги по интернет за лични цели достига 38.7%. За страната този дял е 45.2%. В сравнение с предходната година се наблюдава увеличение на този показател с 16.9 проценти пункта. Данните на Евростат показват, че повишаващата тенденция за пазаруване онлайн продължава да набира скорост в целия ЕС. През 2022 година, например, 91 % от европейците на възраст 16-74 години са използвали интернет, като 75 процента от тях са купували или поръчвали стоки или услуги за лична употреба през мрежата. Това е ръст с 20 % от 2012 година насам.

Най-високият дял на интернет потребителите, които пазаруват онлайн за миналата година се отчита в Нидерландия, където той достига до 92 %, Дания с 90 %, следвана от Ирландия с 89 %. Въпреки отчетеното повишение и у нас, страната ни е на другия край на класацията, с най-малко пазаруващи през мрежата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини