От х:

Днес в x:

Общински съветници предлагат Паметника на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград

    Паметникът на съветската армия и Музеят на социалистическото изкуство да бъдат преместени от София в Димитровград като част от общ художествен и архитектурен ансамбъл, показващ произведенията на монументалното изкуство от епохата на социализма. Това предлагат в своя декларация групата общински съветници от МК „Алтернатива на гражданите“. Според Иван Евлогиев от местната коалиция, тези две неща ще намерят естественото си място в бригадирския град заради  архитектурния му комплекс.

    „Димитровград е най-атрактивният, най-истинският, най-запазеният паметник на архитектурата и културата от периода на социализма у нас. И той ще остане такъв в бъдеще, защото архитектурата е нещо трайно. Когато това се насити и със съответните паметници, ще има много голяма стойност. Тогава политическите различия и амбиции ще изчезнат, както примерно  за Колизеума в Рим. Той е построен от император Веспасиан и въпреки че там са се вършели кръвопролития в името на тълпата, останал е и се съхранява. Никой не говори за тежестите на робовладелческия слой, защото изкуството е вечно.“, смята Иван Евлогиев.

    Председателят на комисията по култура в местния парламент Гроздан Грозев обясни, че декларацията не е внесена за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет, тъй като не е била одобрена от останалите политически сили.

    „Болшинството от общинските съветници и от градската управа са против на този етап да се приема паметника от София.  Музеят на социалистическото изкуство е изцяло държавен и не вярвам община София или държавата да се откажат от него. Това е такъв ресурс огромен, въпреки че идеята е много хубава. Димитровград работи по европейски проекти, участва в програмата Атриум за архитектура и паметници на тоталитарните държави, но на този етап болшинството съветници са против този паметник да дойде в града.“, обясни той.

    Колкото до идеята в Димитровград да бъде създаден Музей на социалистическото изкуство, тя е родена през далечната 1989 година, но така и не е реализирана.

    Проектът на декларацията е изпратен до председателя на МС, министъра на финансите, министъра на културата, областния управител на София, кметът на район Средец и до всички парламентарно представени политически сили.

    Пламена Пилитова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Шо
      Шогун бригадира
      26 -18
      09:07, 16 дек 2023
      То затова Д град умира.
    • 2
      Въ
      Въчка петолъчка
      25 -9
      09:09, 16 дек 2023
      Точно там му е мястото.Специално в Млада гвардия.
    • 3
      Пе
      петров
      14 -11
      14:27, 16 дек 2023
      Дайте го на Ерол.Веднага ще му намери място.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини