От х:

Днес в x:

6,8 млн.лв. влизат в държавната хазна от глоби, наложени от Агенция „Митници“

    6,8 млн.лв. са влезли в държавната хазна от наложени от Агенция „Митници“ глоби и санкции от началото на годината до месец септември. В повечето случаи те са за контрабанда. Платените акцизи са в размер на 4,5 млр.лева, по данни на Министерството на финансите.

    В този смисъл прилагането на строгите мерки за контрол на пограничните пунктове играе важна роля за недопускане на нелегален внос на акцизни стоки.

    В голяма част от случаи става въпрос за пресечени опити за нерегламентиран внос на цигари и тютюневи изделия. Почти ежедневно има съобщения за разкрити нелегални количества.

    От началото на годината до момента само на Митническия пункт „Капитан Андреево“, който е най-голямата гранична контролно-пропускателна точка в Европа, са задържани над 1,2 млн. кутии, което е близо 25 млн. къса нелегални цигари.

    Въпреки затегнатите мерки, контрабандистите стават все по-изобретателни.

    Последните случаи за разкрити количества цигари при опит да се пренесат нелегално през страната ни, за които се съобщава, са във времето от 16 до 18 ноември.

    При единия от случаите в товарен микробус са намерени 1327 кутии кутии контрабандни цигари, предназначени за пазара в Недерландия. Нерегламентираното количество е разкрито при отклоняване на превозното средство и проверката му с рентгенова апаратура. При физическатапроверка цигарите са извадени от всевъзможни места в превозното средство: от резервната гума, от фабрични кухини в тавана на шофьорската кабина, както и в сак в товарното помещение.

    В други четири камиона, превозващи стоки от Турция за страни от Западна Европа, са открити общо 1300 кутии нелегални цигари. Една част от тютюневите изделия са били укрити в черни полиетиленови торби, закрепени на шасито, други във фригоавтомата, във фабрична кухина в тавана на полуремаркето, както и в горните греди на полуремаркето.
    На петимата водачи- турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки – тютюневи изделия, през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.
    Това са само част от примерите за затегнатия митнически контрол. А това се отразява положително и върху приходите от акциз от тютюневи изделия в държавния бюджет, в който, благодарение на минималния нелегален пазар за първи път през 2022 г. надвишиха 3 млрд. лв., сочат данните от Агенция "Митници". Приходите от акцизи от тютюневи изделия в държавния бюджет формират над 50% от всички приходи от акциз.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини