От х:

Днес в x:

Започна ремонтът на църквата „Св.Георги“

    Хасковската църква „Свети Георги“ в кв. „Овчарски“ ще бъде укрепена. Вече върви изграждането на нова подпорната стена, която се рушеше години наред заради влага и стана ясно, че не може да бъде укрепена, а трябва да бъде съборена.

    При изкопните работи сега обаче се разбира, че новата сграда, закрепена някога към църковната, е била изградена тогава с недостатъчно здрави подпори. Заради това буквално дърпа сградата на църковната обител, вместо да я крепи. Това води до нови пукнати по храма, разказа отец Димитър.

    При ремонт, който върви е предвидено да се направи и хидроизолация на църквата от северния й край, където влагата е нанесла сериозни щети.

    Част от парите, с които се укрепват храма и подпорната стена на двора му, са събрани от дарители. От години настоятелството получава дарителска подкрепа и от няколко големи хасковски фирми. Парите обаче не достигат и затова от храма разчитат в акцията за укрепването на църковната обител по дарителската сметка да се включат още миряни.

    Отец Димитър разказа, че се събират пари и за купола. За да излезе по евтино той ходил чак до Украйна, за да купи ламарините.

    Отчето се надява, че заедно с укрепването на сградата на църквата, ще успее да организира и реставрацията на старата икона на св. Георги. Тя ще бъде извършена от млада реставраторка от Хасково, която е студентка последна година във Великотърновския университет.

    Дарителска сметка за Църква "Св.Георги"

    BG 25 UNCR70001525364681

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини