От х:

Днес в x:

Хасково с 19 млн. лв. дълг, тегли още 2 млн. кредит

2 милиона лева кредит да изтегли община Хасково, за да гарантира изпълнението на инвестиционната си програма, реши днес Общинският съвет при приемането на бюджета за 2010 година. Предложението дойде от Иван Иванов. Той го мотивира със задължението на общината да съфинансира одобрени проекти. Ако нямаме собствени пари да участваме, може да загубим огромни средства, предупреди Иванов.

Предложението му срещна съпротива, предимно от редиците на ГЕРБ. Сена Радева опонира, че при висящото задължение от стария 20-милионен кредит да се тегли нов е безумие.

Справка в докладната записка за бюджета и приложенията й показва, че към края на 2009 година общината дължи по кредита от Райфайзенбанк 9 503 165 евро. Това прави малко повече от 19 млн. лв.

От разбивката за плащанията през текущата година – на равни месечни вноски по 66 455, 70 евро за главницата и 38 408, 62 евро лихва, става ясно, че за 2010 година общината трябва да изплати общо 797 468,40 евро за главницата по кредита, а за лихвата - 443 176,42 евро.

„Сегашният „бюджет на оцеляването“ е резултат от кредитната задлъжнялост на общината“, каза още Радева. Кметът Георги Иванов, чиито думи за "бюджета на оцеляването" цитира Радева, не присъстваше на днешното заседание на ОбС.

Според Себахтин Исмаил пък бюджетът – в частта му за собствените приходи е твърде подценен. „Готов съм да се обзаложа, че догодина, когато отчитаме изпълнението на финансовата рамка, тази част ще бъде преизпълнена“, заяви той. Исмаил предложи да се увеличат с 2 млн. лв. очакваните собствени приходи и дори намери мястото на парите – 500 000 лв. за втора баня в кв. „Република“, 500 000 лв. за обществена трапезария и 1 млн. лв. за нови улици и канализация в кв. „Хисаря“. Предложението му обаче бе отхвърлено.

След продължителни дебати бюджетът бе приет.

На днешното заседание присъстваха като публика и представители на Младежкия парламент, които с интерес наблюдаваха работата на общинските съветници.

Тодор Кръшков

Иван Иванов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини