От х:

Днес в x:

Асен Василев: Няма опасност България да остане без горива, ако „Лукойл“ продаде рафинерията си в Бургас

Изображение 1 от 3

    „Няма опасност България да остане без горива, ако „Лукойл“ продаде рафинерията си в Бургас.“ Това заяви Асен Василев на ГП „Капитан Андреево“ по повод изказването на руската нефтена компания от тази сутрин, че обмисля продажбата на активите си в страната. Министърът на финансите не беше изненадан от новината, тъй като самият той съобщи за тези намерения преди около месец. Според него всяка компания има възможност и право да прецени къде да оперира и какво да прави със собствените си активи.

    „От гледна точка на българското правителство ние трябва да подсигурим през нашия представител, който е в компанията, гаранция, че ще продължи да оперира рафинерията по възможност със стратегически инвеститор и че българският интерес ще бъде защитен“, обясни Асен Василев.

    Министърът на финансите и еврокомисарят по финансовата стабилност Марейд Макгинес посетиха българо-турската граница, за да инспектират работата й. Целта на обхода беше да видят как се прилагат санкциите, тъй като е регистриран ръст на вноса и износа на стоки с двойна употреба към Азербайджан и Русия, които минават транзитно през България. Те са с редовни митнически документи, но трябва да се следи тяхното движение. В тази връзка от българска страна се предвижда пълен контрол над товарите, които минават през българо-турската граница, а не както беше досега щателно да се проверяват само рисковите стоки. Асен Василев каза, че на европейско ниво има анализ, че в Европа има над 20 000 компании, които  намират начин да избегнат санкциите и един от основните транспортни сухопътни коридори за това е "Капитан Андреево".

    В последния месец са засечени над 4 такива случая. Затова се изисква по-добър обмен на информация между институциите на европейско ниво, за да бъде проследен трафикът от начало до край. Защото ако са изрядни документите няма как да бъдат спрени стоките.“ заяви още Василев.

    Пламена Пилитова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      Бай Али Шалвари
      14 0
      15:08, 5 дек 2023
      На тоя мушмул още някой вярва ли му.Истината се казва дон Пейо изчегъртания той ще стане премиер той ще напише констипацията.Истината е написана в старата библиотека Ал Доганли в Росенец.Така че стягайте вазелина
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини