От х:

Днес в x:

16 °C

Финансова екзекуция за болниците в региона

За месец миналата година, болницата в Любимец получи две линейки. С очакваните делегирани бюджети това оборудване ще стане излишно

Болниците от региона ще изпаднат във финансов колапс при новите делегирани бюджети за 2010-та година. За това алармираха част от управителите на здравните заведения. Те се позовават на сигурни, но все още неоповестени данни за планираните годишни субсидии. Това може би ще стане днес на специална пресконфоренеция на министерството на здравеопазването и НЗОК, за договорите със заведенията от болничната помощ. Според местната каса и повечето общински болници, договорите за клинични пътеки не са готови. Според правителството, са.

Очакваните суми по делегираните бюджети, ако се окажат факт, ще екзекутират болниците. Според цифрите бюджетът на Харманлийската болница е съкратен от 2 млн 160 хиляди лева на 1.450 млн лева или с близо 36 %. С тия пари болницата няма как да обслужи например 5-те хиляди пациенти, които са преминали през нея за 2009-та година. От днес в града на белоногата стартира подписка за защита на лечебното заведение. В петък на сесия на общинския съвет там, ще се приеме протестна декларация срещу готвената държавна секира, съобщи управителят на МБАЛ Харманли д-р Динчо Генев.

Парите за димитровградската „Света Екатерина“ се очаква да бъдат 2.8 млн лева. За миналата година заведението е получило 3.2 млн лева съобщи директорът д-р Здравко Наков. Той потвърди, че още не е сключил договори за клинични пътеки с Касата и „работи на тъмно“. Малко по добро е положението в МБАЛ Свиленград, където парите ще са 2.750 млн лева. Това също е намаление спрямо предходната година, но само с около 15 процента.

Пълна катастрофа ще е положението в Хасково ако слухове и истина се припокрият. За миналата година Хасково е получил 8.5 млн годишно. През тази година се очакват 6.5 млн лева. И с миналогодишната субсидия, МБАЛ "Хасково" имаше 7 млн лева задължения и генерираше месечна загуба от около 250 хиляди лева. С новия бюджет, болницата просто няма как да работи, потресено обясниха лекари.

Добрата новина, ако може да се намери такава, е че болниците в Любимец и Ивайловград оцеляват, потвърдиха от Регионалния център по Здравеопазване. В Любимец са одобрени 7 клинични пътеки за физиотерапия, а изненадващо Ивайловград се сдоби с клинична пътека-за лечение на пневмония. В Тополовград са одобрени две клинични пътеки. Колко ще просъществуват тези болници при очакваните малки суми за делегирани бюджети е друг въпрос.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
10 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
10 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
10 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
10 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
10 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
10 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
10 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
10 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
10 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
10 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
10 апр 2021
Последни новини