От х:

Днес в x:

Финансова екзекуция за болниците в региона

За месец миналата година, болницата в Любимец получи две линейки. С очакваните делегирани бюджети това оборудване ще стане излишно

Болниците от региона ще изпаднат във финансов колапс при новите делегирани бюджети за 2010-та година. За това алармираха част от управителите на здравните заведения. Те се позовават на сигурни, но все още неоповестени данни за планираните годишни субсидии. Това може би ще стане днес на специална пресконфоренеция на министерството на здравеопазването и НЗОК, за договорите със заведенията от болничната помощ. Според местната каса и повечето общински болници, договорите за клинични пътеки не са готови. Според правителството, са.

Очакваните суми по делегираните бюджети, ако се окажат факт, ще екзекутират болниците. Според цифрите бюджетът на Харманлийската болница е съкратен от 2 млн 160 хиляди лева на 1.450 млн лева или с близо 36 %. С тия пари болницата няма как да обслужи например 5-те хиляди пациенти, които са преминали през нея за 2009-та година. От днес в града на белоногата стартира подписка за защита на лечебното заведение. В петък на сесия на общинския съвет там, ще се приеме протестна декларация срещу готвената държавна секира, съобщи управителят на МБАЛ Харманли д-р Динчо Генев.

Парите за димитровградската „Света Екатерина“ се очаква да бъдат 2.8 млн лева. За миналата година заведението е получило 3.2 млн лева съобщи директорът д-р Здравко Наков. Той потвърди, че още не е сключил договори за клинични пътеки с Касата и „работи на тъмно“. Малко по добро е положението в МБАЛ Свиленград, където парите ще са 2.750 млн лева. Това също е намаление спрямо предходната година, но само с около 15 процента.

Пълна катастрофа ще е положението в Хасково ако слухове и истина се припокрият. За миналата година Хасково е получил 8.5 млн годишно. През тази година се очакват 6.5 млн лева. И с миналогодишната субсидия, МБАЛ "Хасково" имаше 7 млн лева задължения и генерираше месечна загуба от около 250 хиляди лева. С новия бюджет, болницата просто няма как да работи, потресено обясниха лекари.

Добрата новина, ако може да се намери такава, е че болниците в Любимец и Ивайловград оцеляват, потвърдиха от Регионалния център по Здравеопазване. В Любимец са одобрени 7 клинични пътеки за физиотерапия, а изненадващо Ивайловград се сдоби с клинична пътека-за лечение на пневмония. В Тополовград са одобрени две клинични пътеки. Колко ще просъществуват тези болници при очакваните малки суми за делегирани бюджети е друг въпрос.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини