От х:

Днес в x:

Хасково избира местни власти

Изображение 1 от 6

    75 962-ма души в Община Хасково имат право да гласуват днес за местни власти. В областния център са 60 733 от избирателите. В града се гласува за кмет на общината и за общински съветници. Хората по селата ще избират и кмет на кметство.

    Секциите за местния вот започват работа в 7 часа. До урните достъпът е отворен до 20 часа. Ако има чакащи в изборните помещения  и към този момент да упражнят правото си на глас, те ще бъдат допуснати, но не по-късно от 21 часа.

    В надпревара за доверието на избирателите влизат 318 кандидати за общински съветници, издигнати от 14 партии и коалиции. Хасковлии ще избират за кметското място от петима кандидати.

    Кандидатите за кметове на кметства са 91 за 34 села в общината, където ще се провеждат избори. В осем от селата още преди днешния ден се знае името на следващия местен управник, тъй като в тях има само по един издигнат кандидат.

    Избори няма да има в селата Любеново и Момково, заради нисък брой избиратели.

    Вотът в общината се упражнява в общо 152 секционни избирателни комисии. Две са сформираните подвижни СИК. Една има в МБАЛ-Хасково.

    Местните избори се провеждат в безпрецедентна ситуация и напрежение. На тях избирателите няма да могат да упражнят правото си на глас с машинен вот, а само на хартия. Тази възможност отпадна буквално в навечерието на вота, след доклад на ДАНС за евентуална възможност за манипулацията на машините и решението на ЦИК да отмени машинното гласуване  48 часа преди вота. Това доведе до протести в деня за размисъл и призиви за масово гласуване за повишаване на изборната активност и отпадане на възможността за евентуални манипулации на хартиените бюлетини.

    В региона на Хасково в изборния ден за преминаването на спокоен вот ще следят около 500 униформени.

    В 9 и 10 СИК в училище "Любен Каравелов" в Хасково изборният ден започна нормално. Обобщени данни от ОИК за старта на вота в  цялата община се очакват към 8 часа.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини