От х:

Днес в x:

Препарати за растителна защита спрени на "Капитан Андреево" при акция на ОЛАФ

118 кг и 235 л контрабандни препарати за растителна защита са задържани от Агенция „Митници“ на българо-турската граница по време на NOXIA - съвместна митническа операция  на държавите от ASEM*, координирана от Европейската служба за борба с измамите- ОЛАФ .
Основният фокус на операцията, която се проведе през пролетта на тази година, е предотвратяване на трафик на опасни вещества чрез контейнери, превозвани с морски транспорт, в случая пестициди и цигари, насочени от Азия към Европа, както и пратки с отпадъци от Европа към Азия. 
Обобщението от операцията показва, че при проверки на контейнери са задържани 1221 тона незаконни отпадъци, 27 469 литра и 5 тона незаконни пестициди, както и над 67 милиона цигари и 10 тона тютюн. Извън пряката цел на операцията митническите власти, в тясно сътрудничество с други национални органи, са задържали и други незаконни - фалшиви или контрабандни, продукти като над 1 600 000 батерии, 5 127 дрехи, 100 игрови конзоли и 14,5 тона торове.
В съвместните действия участие взеха Evropol и Световната митническа организация, 24 държави-членки на ЕС и други държави от ASEM. Кодовото име на операцията NOXIA е препратка към английската дума „noxious“ -„вреден“ и отразява фокуса й върху опасните вещества, разясняват от Агенция "Митници".
 
*Форумът „Азия-Европа“(AСEM) е интеррегионален форум за двустранни и многостранни връзки между Азия и Европа.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини